sport

Mercedes povukao protest protiv Verstappena

Mercedes je povukao protestno pismo koje su podnijeli trkaćim sucima u Japanu zbog vozačkih poteza Red Bullovog Maxa Verstappena koji se branio od napada Lewisa Hamiltona.

Prema službenoj dokumentaciji, Mercedesova žalba se odnosila na kršenje članka 27, stavke 5, Sportskog pravilnika Formule 1 prema kojem je Verstappen navodno vozio opasnim i neizvjesnim načinom zbog čega je bolid 44 (Hamilton) morao napraviti manevre izbjegavanja.

Nizozemac i Britanac su bili u borbi za drugo mjesto tijekom 52. kruga utrke kada se dogodio incident, a na kraju je Verstappenu pripala druga stepenica postolja sa samo 0.7 sekundi prednosti ispred Hamiltona.

Tijekom press konferencije nakon utrke, Hamilton nije htio previše pričati o incidentu.

“Pa, sada više ni nema smisla. Prošlo je i idemo dalje,” rekao je Hamilton.

“Lewis je pritiskao jako i imali smo svoj trenutak u šikani, ali jako sam sretan što sam ostao drugi. Znao sam da se bori za svjetsko prvenstvo pa nećemo raditi lude stvari, ali mislim da je na kraju sve bilo u redu,” rekao je Verstappen.

Mercedes, koji je rezultatom u japanu osvojio treće prvenstvo konstruktora za redom, četiri utrke prije kraja sezone, najprije je uložio službeni protest kojeg je rješavanje FIA odgodila za dva tjedna. To je bilo zbog toga jer je Mercedes stigao kasno, u vrijeme kad su i Verstappen i Hamilton već napustili japansku stazu, pa suci više nisu mogli saslušati njihove interpretacije spornog događaja.

Neslužbeno, Mercedes je uložio žalbu unatoč Hamiltonovom protivljenju. Svjetski prvak je nakon toga u telefonskim razgovorima s Totom Wolffom nastavio inzistirati da je žalba nepotrebna, pa ju je na kraju Mercedes odlučio povući.

Jedan od razloga svakako je možda i u činjenici da bi do vikenda u američkom Austinu, dok je žalba ˝aktivna˝, rezultat utrke u Suzuki stajao službeno kao ˝provizoran˝, što bi značilo da Mercedes, isto tako službeno, zapravo ne bi još bio prvak u konkurenciji F1 konstruktora. Sada, nakon Mercedesovog povlačenja žalbe, rezultat iz Suzuke postaje služben.

Izvor: GP1.hr