Mitsubishi / Testovi

Mitsubishi Lancer Sportback

Mitsubishi Lancer će slijedeće godine proslaviti četrdeseti rođendan! Da, prvi Lancer plasiran je na tržište davne 1973. godine i do 2008. godine prodano je ukupno preko 6 milijuna ovog japanskog automobila. Aktualan model je na tržištu od 2007. i ponuđen je u dvije karoserijske izvedbe: Sedan i Sportback, odnosno kao limuzina s 4 i 5 vrata. Sportback, dakle, peterovrani model, namijenjen je prvenstveno europskom tržištu na kojem, od svih marki, Mitsubishi bilježi najveći pad prodaje u odnosu na prošlu godinu.

Ako odemo malo u hrvatsku povijest prisjetit ćemo se Lancera iz perioda od 1988. do 1991. Ta generacija bila je iznimno popularna u Hrvatskoj zajedno s dizajnerski vrlo sličnim, ali manjim modelom Colt.

Danas, kada je konkurencija daleko veća, Mitsubishi nije niti približno toliko popularan, no, promjena zastupnika i proširenje mreže te osvježenje palete modela koja se nazire u skoroj budućnosti sigurno će poboljšati trenutno stanje.

Mitsubishi Lancer Sportback, kakvog smo imali na testu, prvi je Mitsubishijev odgovor na zahtjeve europskog tržišta, na kojem su, u tržišnom C segmentu, neusporedivo veće prodajne brojke peterovratnih modela u odnosu na četverovratne. Bio je to odgovor 2008. godine pa iz današnje perspektive, ovaj automobil nije najnovije iz Mitsubishija, što je vidljivo u mnogim segmentima. U prvom redu mislimo na dizajn i to ne govorimo o linji, jer se o ukusima ne raspravlja, već o tome da su prekidači i neka rješenja u unutrašnjosti primjerenija devedesetim godinama prošlog stoljeća.

S druge strane, automobil ima najmoderniju tehnologiju, poput Start/Stop sustava, ulaska i pokretanja vozila bez kljuća, putnog računala s RGB ekranom i sl. Dakle, automobil prepun suprotnosti.

Hrvatski zastupnik Lancer Sportback nudi samo s jednim motorom i dva, bogata paketa opreme, od kojih skuplji ukljućuje i kožna sjedala dok su u jeftinijem, između ostalog i senzor za kišu, automatsko paljenje svjetala te aluminijski naplatci.

Motor je atmosferski benzinski, zapremine 1,6 l s maksimalnom snagom 86 kW (117 KS). U vožnji se pokazao dovoljnim, zahvaljujući izravnom ubrizgavanju goriva i Start/Stop sustavu ne troši puno. Prosječna potrošnja, tek nešto iznad 8 l na 100 km je za ovakvu kombinaciju motora i karoserije itekako prihvatljiva, no turbo diesel iste zapremine bi za europsko tržište pa tako i za hrvatsko sigurno bio još zanimljivija opcija. No, ponuđeni motor u kombinaciji s ručnim mjenjačem i ovjesom nudi udobnu i tihu vožnju te visoke brzinske prosjeke pa će zadovoljiti većinu onih, kojima se ovaj automobil sviđa.

Od konkurencije, koja je večinom u ovom segmentu klasičnog peterovratnog oblika i duljine do 4,3 m, Lancer Sportback nudi više prostora, zahvaljujući izduljenom stražnjem kraju i dvadesetak centimetara većoj ukupnoj duljini. Drugim riječima, ovaj automobil ima mnoge prednosti, a mane se svode samo na neka dizajnerska rješenja koja su malo zastarjela, no ne narušavaju funkcionalnost.

Najskuplja izvedba košta prihvatljivih 155.000 kn, a doplata za metalik boju je 5.500 kn.