Mitsubishi / Testovi

Mitsubishi Outlander

Treća generacija Outlandera predstavljena je 2012. na Autosalonu u Ženevi. Zanimljivo, s prodajom se krenulo prvo u Rusiji, u lipnju iste godine, puna 3 mjeseca prije nego je ovaj Mitsubishijev SUV krenuo na osvajanje europskog tržišta, a čak dvije godine prije početka prodaje u SAD-u.

Radi se o srednje velikom SUV-u, koji je u drugoj generaciji imao inačice marki partnera PSA grupe, a ovog puta je nastupio na tržištu samostalno. Iako je unutar gabarita prošle generacije, odnsono neznatno promijenjenih dimenzija, novi Outlander izgleda daleko veće i izvana i iznutra. Posebno je dojmljiva prostranost kabine i u svakom trenutku imate dojam vožnje u velikom vozilu.

Mitsubishi Outlander na hrvatskom tržištu postoji u opciji s prednjim ili s pogonom na sve kotače, s time da je samo prednji pogon moguć isključivo u kombinaciji s dvolitrenim benzinskim motorom i peterostupanjskim ručnim mjenjačem. Isti motor u kombinaciji s pogonom na sve kotače dolazi s CVT varijabilnim automatskim mjenjačem. Kod 2,2-litrenog turbo diesela, identične maksimalne snage kao kod spomenutog benzinca, dakle 150 KS, možete birati između šesterostupanjskog ručnog ili automatskog mjenjača.

Osnovni model, kakvog smo isprobali, moguće je naručiti samo s prva dva od ukupno četiri paketa serijske opreme. Mitsubishi Outlander u sklopu najskupljeg paketa opreme nudi treći red sjedala i na taj način spaja prednosti velikog monovolumena s udobnošću limuzine i praktičnošću terenskog automobila.

Ovaj testni, osnovni model se vozi po asfaltu poput velike udobne limuzine i razlika u odnosu na takvo vozilo je samo u pogledu koji određuje visina sjedenja. Nema tu neugodnog ljuljanja kakvog znamo iskusiti kod nekih drugih SUV-a sličnih dimenzija. Ovaj automobil ima stvarno zavidna vozna svojstva.

Prosječna potrošnja benzinskog motora iznosila je tek nešto više od 9 litara, no uvjeti su bili pravi zimski pa je Stop&Start sustav rijetko bio aktivan. U boljim vremenskim uvjetima možemo očekivati i manju potrošnju.

U osnovnoj opremi su automatska klima i još mnogi dijelovi opreme koji kod dijela konkurencije nisu uobičajeni za najjeftiniju izvedbu, što je ovdje bonus, no kod Outlandera luksuz dolazi s mogućnostima i bolji paketi opreme automatski dolaze s pogonom na sve kotače, što daje puni smisao ovoj vrsti vozila.

Jasno je da je početni model napravljen isključivo zato jer nešto slično nudi konkurencija, dok su prodajna očekivanja pa samim time i naglasak stavljeni na modele s pogonom na sve kotače. Unatoč tome, a zato jer na asfaltiranim prometnicama ima limuzinska vozna svojsta i solidno je opremljen, pronaći će svoje mjesto na tržištu kod kupaca koji ne kupuju velike SUV-e da bi se vozili po terenu.

Takvih je sve više i više. Naime, unatoč ukupnom padu prodaje na hrvatskom tržištu, kategorija SUV-a bilježi u zadnje dvije godine rast od čak 100 %.