sport

Momčadi preispituju pravila za 2021.

Liberty Media i FIA su prošloga listopada predložile novi paket pravila koji bi trebao biti na snazi od 2021. Momčadi su od početka bile svjesne sugestija te se ne slažu u potpunosti oko svih aspekata. Jedan od predloženih noviteta se odnosi na izbacivanje MGU-H jedinice.

Unatoč tome što su se momčadi uglavnom složile oko izbacivanja te komponente, na prošlom sastanku strateške grupe došlo je do nekih promjena u razmišljanju. Proizvođači su se ipak pobunili protiv promjena te proglasili kako im je MGU-H jedinica potrebna. Razlog zbog kojih je stvorena ideja oko izmjena pravilnika za 2021. je taj da ni jedna nova momčad ne planira priključenje u tom periodu.

Od igrača koji su najavljivali svoj ulazak, spominju se Porsche i Aston Martin. No, obje strane smatraju kako još uvijek nije pogodno vrijeme za ulazak u sport. U tom pogledu, postojeći natjecatelji su proglasili kako nema smisla prelaziti na nove odredbe kada će u prvenstvu biti samo stari igrači.

Ipak, sve uključene strane su spremne pregovarati oko glasnijih bolida i korisnije uporabe goriva.

Neki od voditelja momčadi su iskazali zabrinutost oko manjka zainteresiranih oko ulaska u Formulu 1. Christian Horner nije zadovoljan oko stagnacije promjena koje momčadi predlažu. Pogotovo kada je riječ o Hondi koja želi nastaviti razvijati svoju MGU – H jedinicu.

“Na kraju krajeva, vodeće tijelo i nositelji komercijalnih prava će napraviti ono što misle da je najbolje za sport”

“Čini se kako nema nadolazećih natjecatelja. Smatram kako je sve na FIA-i i Liberty Mediji da odluče što žele”

Cyril Abiteboul razmišlja o sličnim posljedicama i naglašava kako ne bi bilo dobro za Renault da ide s eksperimentalnim razvijanjem bolida. Visoki troškovi, su naravno, glavni razlog.

“Mislim kako bi uvijek trebali poticati stabilnost u ovome sportu. Stabilnost je osnova svega, pogotovo u Formuli 1. Bitno je zbog konstantnih troškova i promjena koje su uvijek prisutne.”

“Podcjenjujemo korisnost stabilnosti koja postoji da bi sve momčadi bile u proračunskom rangu. Stabilnost mora biti prisutna za proizvođače, momčadi a i za show. Svi želimo manje razlike u poretku,” zaključio je Abiteboul.

Izvor: GP1.hr