sport

Nedoumice oko zabrane grijača guma za 2015.

By Vedran Kristić

Izvor: Pirelli media

Planovi da se zabrane grijači guma za 2015. su trenutno dovedeni u pitanje. Ovog tjedna na sezonskim testiranjima u Bahreinu, Williamsov testni vozač Felipe Nasr je isprobao Pirellijevu eksperimentalnu gumu, ali je rekao da ih je ‘vrlo teško zagrijati na radnu temperaturu, čak i po vrućinama u Bahreinu’.

“To će biti još veći izazov na stazama kao što su Silverstone ili Spa“, upozorio je Brazilac.

FIA se želi riješiti skupih grijača guma zbog redukcije troškova, ali Pirellijev šef Paul Hembery kaže da se sigurnost treba uzeti u obzir. Napominje da je glavni problem pritisak gume, jer je razlika između hladne i tople gume značajna.

“Trenutno vjerujemo da će biti teško usvojiti FIA-in plan za 2015. Moramo razmotriti kako se guma ponaša, na primjer, tijekom perioda sigurnosnog automobila, kada pritisak i temperatura padnu”, rekao je za Speed Week.

Neke druge trkaće serije ne koriste grijače guma, ali Hembery tvrdi:

“Da, GP2. Ali govorimo o različitim veličinama gume, a i pritisak prilikom starta je puno veći.”

Ako se zabrane grijači guma, jedno od mogućih rješenja je da Formula 1 odbaci ‘zastarjeli’ dizajn i prebaci se na niskoprofilne gume.

“Ako bi imali gumu nižeg profila s tvrđim bočnim zidovima i manjim volumenom zraka, sigurno bi ih mnogo lakše kontrolirali”, rekao je Williamsov Pat Symonds.

Ali Mercedesov Paddy Lowe upozorava:

“Uvođenje niskoprofilne gume nije beznačajno u tehničkom smislu a i u pogledu smanjenja troškova, tako da to neće biti lak zadatak.”

Izvor: GP1.hr