Nissan / Testovi

Nissan Micra

Na Autosalonu u Ženevi, u ožujku 2010. godine, predstavljena je četvrta generacija Nissan Micre. Počevši s prodajom odmah nakon Ženeve, prvo u Tajlandu pa nakon toga Indiji i tek krajem godine u Europi, Micra je autombil namijenjen prodaji u 160 zemalja. Iako je Europa i dalje značajno tržište za ovaj automobil, prestala je prodaja u Velikoj Britaniji. Nissan Micra se proizvodi u Indiji, Tajlandu, Kini i Meksiku, što nam govori o usponu i značaju ostalih, do nedavno, ne tako bitnih tržišta.

Za prodaju u Hrvatskoj, predviđen je jedan od moguća tri motora. Radi se o novom 1,2-litrenom, trocilindričnom, benzinskom motoru, maksimalne snage 59 kW (80 KS). Malen, snažan i štedljiv motor, u kombinaciji s nešto duljim prijenosnim odnosima mjenjača nudi ovom gradskom automobilu mogućnost odlaska na dulja putovanja. Udoban, ali ne i premekan ovjes uspješno anulira kratkoću samog vozila i u kombinaciji s iznimnom prstranošću kabine, nudi zavidan komfor.

Nissan Micra je gradski automobil, koji nije podlegao uobičajenom povečavanju karoserije iz modela u model, gdje neki puta doazimo do apsurdnih situacija. Radi se o automobilu, koji je i dalje kraći od 3,8 m što je posebno bitno u gradu, a rekosmo, Micra je automobil za grad. Dizajnerski je nešto “običniji” od prethodne generacije, ali i dalje prepoznatljiv model. Možemo reći da je stilski korak u nazad, ali samo zato što je prethodni model bio “poseban”. Svjetla, bilo prednja ili stražnja, sada izgledaju manje atraktivno i ne izdvajaju više Micru iz mase sličnih vozila poput onih iz prethodne generacije. Ne, nije ovo loše, ali ako poznajemo prethodni model, onda ovo nije na nivou očekivanja.

Unutrašnjost je u skladu s vanjskim izgledom i dominiraju krivulje. Iako su se u Nissanu trudili napraviti “Unisex” automobil, vjerujemo da će se Micra više svidjeti ženama. Testni autombil imao je najskuplji paket opreme s dodatkom panoramskog krova, Start/Stop tipkom za paljenje/gašenje motora i mogućnošću ulaska u vozilo bez upotrebe kljuća pa je i vožnja uautomobilu s automatskom klimom, parkirnim senzorima otraga i na bokovima, audio uređaju s navigacijom itd., stvarno ugodna.

Ne očekujete od automobila ispod 3,8 m, toliko prostranu kabinu, niti toliko veliki prtljažnik pa činjenica da s ovim gradskim “mališanom” mogu bez ikakvih problema četiri osobe na dulje putovanje, govori o tome da su u Nissanu napravili izniman proizvod. Automobil za grad, upotrebljiv za puno više od gradske vožnje.

Cijena u Hrvatskoj kreće od 76.900 kn, a ovisi o opremi. Postoje tri paketa serijske opremljenosti i nešto dodatnih, što će uz kombinaciju 10 boja dati ipak dovoljno mogućnosti za odabir, iako, rekosmo na početku, postoji samo jedan motor.

Tags: /