Nissan / Testovi

Nissan Note

Nissan Note za 2014. donosi, do sada, neviđene aktivne sigurnosne elemente u segmentu gradskih monovolumena. Objedinjeni su pod nazivom Nissan Safety Shield i dolaze kao paket, a sastoje se od sustava upozorenja od “mrtvog kuta”, upozorenja napuštanja voznog traka te upozorenja od približavanje pokretnih objekata, čak i djece. Od vizulanih pomagala tu su kamere koje pokrivaju vidno polje od 360 stupnjeva, što olakšava parkiranje i manevriranje u gradskoj gužvi.

Inače, radi se o drugoj generaciji Note-a, automobila koji je, od prve pojave, na japanskom tržištu punih deset godina, dok se europska inačica prvi puta pojavila 2006. Druga generacija je u prodaji u Japanu od 2012. dok je na europsko tržište stigla opet s istim odmakom, dakle, krajem 2013. kao model za 2014. godinu.

Vanjski dizajn je korak u pravom smjeru. Dok je prva generacija imala svog francuskog para u Renaultovom modelu Modus, sada je Nissan Note ostao sam, što je vidljvio u potpuno novim, atraktivnijim linijama vozila. Automobil izgleda moderno i skladno, bez obzira s koje strane ga pogledali, što je izvrstan rezultat za kategoriju gradskih monovolumena. Samim time što je monovolumenskom karoserijom odmaknut od klasičnih oblika gradskih automobila, nudi prostranu kabinu na razini nekih većih automobila, zadržavajući praktičnost malih dimenzija. Krov nije previsok i automobil izgleda dovoljno dinamično, gotovo sportski pa možemo reči da je izvana gledano stvarno zanimljiv proizvod na tržištu.

Iznutra nije kao izvana. Odnosno, nakon atraktivne vanjštine, ulazak u unutrašnjost kojom dominira jednobojna tvrda plastika, vraća vas u realnost, a to je ipak, po onoj nekadašnjoj: “kolko para, tolko muzike”. Dobro, ako uzmemo u obzir što sve od opreme novi Notte nudi, onda će ispasti da namjerno loše govorimo. No, danas neki, pogotovo europski proizvođači, nude u svojim automobilima, iste kategorije, materijale koji su daleko ugodniji oku i na dodir.

Isprobali smo model sa slabijim benzinskim motorom i trećim od moguća četiri serijska paketa opreme, s dodatkom, prije spomenutog, sigurnosnog štita. Dakle, automobil koji je imao stvarno puno, od automatskog klima uređaja, preko senzora za kišu, svjetla i još mnogo toga, do navigacijskog uređaja. Zanimljivo, tek najskuplji paket opreme ima kožom presvučeno kolo upravljača i ručicu mjenjača pa je jasno zašto kod ostalih paketa sve izgleda prejeftino. To je ustvari pogreška pozicioniranja modela na europskom tržištu, koje je, što se očekivanja korisnika tiče, najzahtjevnije. Da je na tržište došao 2012. kada je predstavljen, uopće se nebismo bunili, čak bismo ga hvalili, ali ovako, kada su neki drugi u međuvremenu napredovali, onda je tako kako je.

No, maknimo se od te plastike.

U vožnji se 1,2-litreni trocilindrični motor pokazao prvenstveno štedljivim. Uz dodatak ECO moda koji vas na isntrument ploči s više pokazatelja uči kako voziti štedljivo, novi Notte kao da vas tjera na laganu vožnju. Nama je prosjek potrošnje iznosio, za 80 KS snažan atmosferski motor, izvrsnih 6,4 l na 100 km, a ako se striktno držite uputa, ide to i ispod 6.

Za zahtjevnije, Nissan nudi isti motor s turbo puhalom, koji ima 18 KS više, uz deklarirano nižu potrošnju te 1,5-litreni turbo diesel snage 90 KS.

Unatoč revolucionarnoj sigurnosnoj opremi za ovu kategoriju, novi Nissan Note je na EuroNCAP testu osvojio 4 od 5 mogućih zvjezdica.

Na kraju, kad sve oduzmemo i zbrojimo, dobivamo ono što englezi nazivaju mixed emotions. S jedne strane oduševljava, s druge razočarava pa je najbolje da isprobate neki od testnih modela u obližnjem salonu i prosudite sami.

Cijena je dobra.

Početna cijena je 89.900,00 kn, a najskuplja opcija je samo 40-ak posto više pa preporučujemo odabir automobila s više opreme.

Tags: /