Vijesti

Nova definicija profinjenosti – Audi A8

Sustavna uporaba lagane konstrukcije, izvrsna udobnost i široka ponuda naprednih tehnologija: Audi je proveo sustavnu nadogradnju svog predvodničkog modela A8. Motori su još snažniji i učinkovitiji, dok novi sustavi pomoći vozaču i inovativna prednja svjetla s Matrix LED tehnologijom daju dodatnu profinjenost.

Model Audi A8 3.0 TFSI s normalnim međuosovinskim razmakom, može se pohvaliti masom praznog vozila od samo 1830 kilograma – što je najbolji podatak u klasi modela s pogonom na sve kotače. Karoserija je skoro u potpunosti od aluminija; Audi Space Frame (ASF) konstrukcija teži samo 231 kilogram.

Dužina od 5,14 metara, međuosovinski razmak od 2,99 metara, širina od 1,95 metara i visina od 1,46 metara ostaju nepromijenjeni, što Audi A8 čini jednom on najsportskijih limuzina u ovom segmentu. Model A8 L dobiva dodatnih 13 centimetara u dužini i međuosovinskom razmaku. Obje izvedbe karoserije uključuju novi oblik prtljažnog prostora, koji olakšava utovar. Dodatne mjere za smanjenje buke još više smanjuju ionako jako nisku razinu buke u unutrašnjosti.

Dinamički dizajn ove velike limuzine postao je još izražajniji. Poklopac motora, Singleframe rešetka i prednji odbojnik još su istaknutiji, a donji rub sklopova prednjih svjetala je ravan. Audi također nudi opcijska prednja svjetla koja uključuju Matrix LED tehnologiju, koja postavljaju nove standarde što se tiče dizajna i tehnologije. Kod ovog sustava, dugo svjetlo uključuje 25 pojedinačnih svjetlećih dioda po jedinici, koje se mogu uključiti i isključiti, te kojima se ovisno situaciji, može pojedinačno smanjiti i rasporediti svjetlosni snop.

Audi  nudi model A8 s dva benzinska i dva dizelska motora. To su 3.0 TFSI s kompresorom, koji razvija snagu od 228 kW (310 KS), V8 twin-turbo 4.0 TFSI snage 320 kW (435 KS), iznimno učinkoviti 3.0 TDI clean diesel motor snage 190 kW (258 KS) i 4.2 TDI clean diesel motor ekstremno visokog okretnog momenta, koji razvija snagu od 283 kW (385 KS) i okretni moment od 850 Nm.

Ovim izvedbama pridružena su tri dodatna modela. U vrhu ponude je luksuzno opremljen Audi A8 L W12 quattro. Njegov benzinski motor je posebno kompaktan i lagan zahvaljujući W rasporedu. Uz zapreminu od 6,3 litre, on razvija 368 kW (500 KS). Također se može pohvaliti najnižom potrošnjom goriva u klasi od 11,7 litara na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisiji od 270 grama po kilometru. Uključuje COD sustav, specifično konstruiran za ovaj motor. Pri niskim opterećenjima, ovaj sustav isključuje ubrizgavanje goriva i paljenje za šest cilindara. Sustav aktivne zaštite od buke (ANC – Active Noise Cancellation) osigurava izvrsnu akustičku udobnost.

Uz snagu od 380 kW (520 KS), model S8 je Audijeva velika sportska limuzina. U kombinaciji s quattro pogonom na sve kotače, njegov uhu ugodan 4.0 TFSI ubrzava S8 od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde. Prosječna potrošnja modela S8 je samo 10,1 litru na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisijama od 235 grama po kilometru. I u ovom slučaju, COD sustav igra ključnu ulogu. Tehnologija aktivne zaštite od buke (ANC), koja se također rabi u modelima A8 4.0 TFSI quattro,  A8 L W12 quattro i A8 hybrid, rabi precizno generirani protufazni šum kako bi se poništila neželjena buka koja ulazi u kabinu tijekom rada sa samo četiri cilindra, dok aktivni nosači motora prigušuju vibracije. Šasija i mnogi elementi karoserije odražavaju sportski karakter modela A8.

Model Audi A8 hybrid kombinira benzinski 2.0 TFSI i električki motor kako bi se dobila ukupna snaga sustava od 180 kW (245 KS), te ukupni okretni moment od 480 Nm. Snaga motora prenosi se na prednje kotače preko modificiranog tiptronic mjenjača. Litij-ionska baterija u stražnjem dijelu vozila omogućuje vožnju na samo električki pogon do brzine od 100 km/h i udaljenosti od otprilike tri kilometra. Model A8 hybrid u prosjeku troši samo 6,3 litre goriva na 100 kilometara, što odgovara emisiji 147 grama CO2 po kilometru.

Novi Audi A8 naći će se u hrvatskim salonima u studenom.

Tags: / /