Vijesti

Novi MINI nikad veći

Novi MINI predstavljen je svijetu u MINI tvornici u Oxfordu 18. studenog. Ukupno 750 milijuna funti uloženo je u 3 britanske tvornice, a spomenuta je dobila 1.000 novih robota za izradu karoserije.

Evolucija dizajna s novim, učinkovitim i štedljivim motorima donosi više komfora, ali i zabave u vožnji.

Novi MINI narastao je u duljinu za 98, u širinu za 44 i u visinu za 7 mm. Međuosovinski razmak mu je povećan za 28, a trag kotača naprijed za 43 i otraga za 34 mm. Odgovor je to na zahtjeve tržišta u premium kategoriji gradskih automobila, koju je ovaj automobil stvorio, reinkarnacijom kultnog automobila 2001. godine.

Novi MINI, pruža veći komfor putnicima i sprijeda i straga, zahvaljujući većoj sjedećoj površini na sjedalima te povećanom prostoru za koljena na stražnjim sjedalima za 23 mm.

Nova je i generacija turbo motora s TwinPower tehnologijom. Sada MINI Cooper ima trocilindrični motor sa 136, a Cooper S četverocilindrični sa 192 KS, dok trocilindriččni diesel u modelu Cooper D ima snagu od 116 KS. MINI Cooper s novim motorom i automatskim mjenjačem ima bolje ubrzanje od prethodnika za 2,6 s, dok mu je potrošnja smanjena za 27%. Najnižu potoršnju i emisiju CO2 od 92 do 95 g/km (ovisno o ugrađenim gumama) ima MINI Cooper D.

Unatoč povečanju dimenzija, novi MINI je lakši od prethodnika. Zahvaljujući svemu prije navedenom i posebno dorađenom ovjesu, MINI ne samo da je zadržao, nego je unaprijedio specifičan go-kart osjećaj u vožnji.

Tags: