Vijesti

Novi Renault Twingo

Dva desetljeća nakon što je korjenito izmijenio razred malih automobila Twingom prve generacije, Renault će svojem proslavljenom gradskom automobilu udahnuti novu svježinu. Njegovi su konstruktori i dizajneri obnovu počeli od nule, a nadahnuće su pronašli u naslijeđu izvornog Twinga i Renaulta 5.

Godine 2008. Renaultovi su konstruktori i dizajneri počeli stvarati Twingo sljedeće generacije kako bi ponovno oživjeli inovativni duh koji je tako obilježio izvorni Twingo iz 1992. Cilj je bio stvoriti još prostraniji i okretniji gradski automobil unatoč manjim dimenzijama i tako je rođena zamisao o postavljanju motora straga, premda je to značilo veće troškove razvoja. Renaultova su razmišljanja bila slična Daimlerovim, koji se u to vrijeme bavio zamislima za sljedeću generaciju izvedbi Smarta. Nakon početnih razgovora, dvije su tvrtke 2010. sklopile sporazum o strateškoj suradnji, što je bilo i službeno zeleno svjetlo za zajednički razvoj novog Twinga i novog dvosjeda i četverosjeda Smart.

Smještanje motora straga znatna je prednost za gradski automobil jer oslobađa prednji kraj i uvelike smanjuje krug okretanja. Doista, novim se Twingom iznenađujuće lako manevrira u izgrađenim područjima, dovoljno je samo nekoliko okreta upravljača. Zajedno s primjenom manjeg bloka i smještanjem kotača u same kutove automobile, straga postavljen motor oslobađa i dodatni prostor u kabini, a novi se Twingo diči međuosovinskim razmakom i prostranom unutrašnjošću kakve općenito povezujemo s modelima višeg razreda. Zbog ugodno okretnog upravljanja, prostrane kabine i malog prednjeg kraja, novi Twingo ima sve glavne odlike zbog kojih je prvobitni Twingo bio takav hit kad je 1992. otkriven na Pariškom sajmu automobila.

“Novi Renault Twingo nije bio nadahnut samo izvornim Twingom nego i Renaultom 5. To je suvremen pristup gradskom automobilu s naglaskom na inovacijama u pogledu dizajna i arhitekture. Novi je Twingo zabavan, živahan i uzbudljiv gradski automobil.”, izjavio je Laurens van den Acker, Renaultov direktor industrijskog dizajna.

4. ožujka 2014., na Ženevskom sajmu automobila bit će otkrivena unutrašnjosti novog Twinga.

Tags: /