Vijesti

Obnovljena je legendarna Riva Aquarama Lamborghini

Najbržu Rivu Aquaramu na svijetu restaurirao je nizozemski stručnjak za Riva čamce, čime je vratio u život jedinstveno, legendarno plovilo Ferruccia Lamborghinija, osnivača marke Lambroghini.

Tri godine trajala je restauracija ovog dragulja među plovilima, gotovo zaboravljenog tokom vremena. Riva Aquarama Lamborghini ležala je negdje u kutu brodogradilišta, skrivena i gotovo zaboravljena. Nitko nije znao gdje je ovaj legendarni čamac završio nakon smrti njegovog vlasnika 1993. godine. Sve dok ga nizozemski kolekcionar nije konačno pronašao i povjerio obnovu renomiranoj tvrtki Riva World. Danas, tri godine kasnije, svijet je bogatiji za živu legendu.

Projekt obnove trajao je pune tri godine, kako bi se čamac vratio u izvorno stanje, do najsitnijih detalja. Drveni dijelovi u potpunosti izbrušen te nanovo lakirani najkvalitetnijim lakovima i sada imaju minimalno 25 slojeva premaza. Srce ovog čamca, dva Lamborghini V12 motora koji su se ugrađivali u model 350 GT, prvi Lamborghini ikad napravljen, zbog kojeg je ovo bila najbrža Riva Aquarama na svijetu, na žalost nisu bila dostupna, jer se jedina dva primjerka na svijetu nalaza u Lamborghini muzeju. No, zahvaljujući spomenutom muzeju, kupljena su dva V12 motora, od kojih jedan u SAD-u, i u potpunosti prerarađena, s elementima originalnih motora, kako bi obnovljena Riva Aquarama Lamborghini ponovno zasjala u punom sjaju.

Rezultat su dva četverolitrena Lamborghini V12 motora s 350 KS opremljena sa šest dvostrukih Webber rasplinjača, s kojima čamac postiže maksimalnu brzinu od 48 čvorova. Za usporedbu, standardna Riva Aquarama s dva V8 motora postizala je brzinu 40 čvorova.

Legenda je vračena u život. Svijet je od danas bogatiji za jedinstveni kolekcionarski primjerak.