sport

Ocon: Max i ja se nismo voljeli

Esteban Ocon i Max Verstappen se poznaju već jako dugo, a 2014. su bili veliki konkurenti u utrci za naslov u Europskoj Formuli 3. Mladi Francuz je te godine i osvojio prvenstvo pa otkriva kako se od tada međusobno baš i ne vole.

Verstappen se od tada predstavio u Formuli 1 na način kakav se rijetko viđa. Počeo je 2015. u Toro Rosso, te je nakon nekoliko utrka ove sezone promoviran u Red Bull i od tada je u društvu vodećih.

Ocon je u međuvremenu svoj debi u Formuli 1 zaradio vozeći za momčad za začelja Manor, na VN Belgije, te nakon toga impresionira svojim vožnjama. Njegove vožnje nije propustio šef ekipe Force India, Vijay Mallaya, koji ga je odabrao da popuni mjesto u njegovoj ekipi u sljedećoj sezoni. Iznenađujuće, Ocon je dobio mjesto ispred svog, i po mnogima talentiranijeg momčadskog kolege Pascala Wehrleina.

Upitan oko Verstappenovog ulaska u svijet Formule 1 prije njega samoga, Ocon je izjavio:

“Max je imao sreće što je ušao u Formulu tako brzo. Ja nisam uspio prošle sezone. On je imao potencijal, i iskreno, zaslužio je. Max je jako brz i nisam iznenađen što mu tako dobro ide. Utrkivali smo se i 2011. u kartingu, i tada su bile jednako velike borbe između nas kao i u Formuli 3. Nekako uvijek dođe do naših borbi, a one u Formuli 3 su bile jako velike i intenzivne. Ja sam skoro uvijek bio brži u kvalifikacijama, ali on je bio brži u utrkama. Naše borbe nisu bile zabavne i često smo bili na granici opasnog utrkivanja. Ne znam koliko puta smo bili kotač uz kotač, ali se nikada nismo sudarili, što je pokazatelj da su naše borbe bile velike, ali i poštene.”

U svom dosadašnjem vremenu provedenom u Formuli 1, Verstappen je izgradio reputaciju vozača s kojim se teško utrkivati zbog svojih agresivnih obrambenih poteza i nemilosrdnih napadačkih poteza. Kako usporediti Ocona s Maxom?

“Teško je to reći. On vozi agresivnije od mene. Ja sam agresivan kad je to potrebno, a ne uvijek. Prvo dobro promislim, te onda odlučim napraviti agresivni potez i riskirati ili ne. To je velika razlika između nas. Između nas nema poštovanja na stazi, izvan nje, možda. Nismo se voljeli tijekom vremena u Formuli 3, ali izvan staze smo bili ok. Mislim da smo sazreli dovoljno od tih dana,” zaključio je Ocon.

Sljedeće godine će oboje biti nešto bliže na gridu, s Oconom u Force Indiji i Verstappenom u Red Bullu, a možda ćemo ponovno vidjeti njih dvoje kotač uz kotač te će to prikazati novo rivalstvo u Formuli 1.

Izvor: GP1.hr