sport

Odnos McLarena i Honde pod maksimalnim pritiskom

McLarenov trkaći direktor, Eric Boullier, priznao je da je odnos njegove momčadi sa Hondom maksimalno rastegnut nakon još jednog problema na pogonskoj jedinici tijekom drugog predsezonskog testa.

Honda se u Formulu 1 vratila 2015. godine kao ekskluzivni dobavljač McLarena. Ono što su u Wokingu veličali kao povratak 80-ima i dominaciji palo je toliko da niže nije moglo pasti. Problemi sa snagom, a ponajviše sa pouzdanošću motora uništili su sezonu ove slavne britanske momčadi. Ipak, suradnja se nastavila pa je 2016. bila nešto bolja, ali jako daleko od onoga što se očekuje u Wokingu.

Sve nade su se zato položile u ovu godinu kada je u potpunosti oslobođen razvoj motora. Međutim, kvarovi na elektrici, mehanici pa ponovno na elektrici nisu ispunili očekivanja predsezonskih testova.

Honda je zbog toga na prvom danu drugog predsezonskog testa još jednom bila primorana promijeniti pogonsku jedinicu.

Boullier je uvijek objašnjavao kako Woking i Sakura rade zajedno, ali sada je u potpunosti krivnju prebacio na svog japanskog partnera.

“Maksimalno,” odgovorio je Boullier na pitanje o opterećenju odnosa. “Ali, očito, mi smo u Formuli 1. Utrkujemo se i moramo imati dobre performanse. Pritisak je ogroman. Stavljamo makismalan pritisak na sav naš odnos s Hondom i na njih same. Ne smijemo više napraviti krivi korak. Moramo dostaviti najbolji bolid, to vrijedi za obje strane.”

“Što se utrke tiče, puno toga je u rukama Honde da sve to ispravno istraži. Da se pozabave time ispravno i da se mi oslonimo na našeg partnera da će to napraviti. I vjerujemo da će to napraviti. Uvijek je to bilo u njihovom dvorištu. Mi smo partneri, ali oni su odgovorni za motor, a mi za šasiju. Imamo poseban odnos. Mi smo kao tvornička momčad pa smo svi uključeni u obje organizacije i donijet ćemo svaku podršku koju možemo. Ako možemo napraviti više, napraviti ćemo više, Ali pritom ne želim nikakvo odvlačenje pažnje sa programa razvoja šasije,” dodao je.

Usprkos dodatnim problemima, Boullier je još jednom odbacio mogućnost da se McLaren i Honda raziđu.

“Imamo ugovor u tijeku i zapravo je normalno biti sedam godina u svakom braku, ne tri. Ne, niti ne razmišljamo o tome. Postoji čvrst ugovor između nas, dugoročni ugovor i želimo se izgraditi na tome, iako nisu idealna vremena,” zaključio je Francuz.

Izvor: GP1.hr