sport

Organizatori VN Kanade optimistični po pitanju održavanja utrke

Promoter VN Kanade Francois Dumontier optimističan je po pitanju održavanja utrke u Montrealu kako je planirano, 14. lipnja. No, ne odbacuje ni mogućnost odgode, ukoliko ih situacija natjera na tu odluku.

Odgodom utrke u Bakuu, Montreal je postao prva utrka ove sezone. Staza je djelomično ulična i zahtjeva dodatne pripreme, te je sljedeće vremensko razdoblje ključno za donošenje konačne odluke – odgoda ili održavanje utrke. Upravo zbog istog razloga je VN Azerbajdžana odgođena jer uličnu stazu treba pripremiti za utrkivanje (tri mjeseca prije utrke organizatori u Bakuu počinju pripremu staze), a zbog pandemije koronavirusa to trenutno ne mogu.

“Raspravljamo svaki do svako drugi dan o utrci u Montrealu. U razgovore su uključene i lokalne te državne vlasti. Utrka je i dalje u kalendaru na dan 14. lipnja, te smo optimistični po pitanju održavanja utrke. Sljedeća dva do tri tjedna su ključna za nas, najmanje toliko vremena imamo do početka pripreme staze i postavljanja glavne tribine.”

“Ako bili primorani odgoditi ili otkazati utrku, odluka bi trebala biti donesena najkasnije do Uskrsa,” rekao je Dumontier.

Prema trenutnim propisima izolacije, radovi na otvorenom nisu dozvoljeni te ne mogu početi s pripremom staze. No, kako je rekao, vremena zasad ima dovoljno i čeka se poboljšanje situacije i odluka vlasti u Kanadi.

“Razgovarao sam jučer s Premijerom. On je odredio da se svi poslovi prekinu do 13. travnja [dan poslije Uskrsa]. Prema tome, trenutno ne možemo ništa raditi na pripremi staze. Moj organizacijski tim radi od kuće već deset dana.”

“Dakle, imamo dva do tri tjedna prije konačne odluke. Nadamo se da će sve ići po ranije utvrđenim planovima te ćemo održati utrku, prvu utrku sezone. S druge strane, spremni smo i na drugi ishod – odgađanje utrke,” dodaje Dumontier.

Ukoliko bude potrebe za odgađanjem, zbog jake zime u Kanadi utrka bi morala biti u kalendaru najkasnije do prve polovice listopada. To nije strano za Montreal, prva utrka je održana 8. listopada 1978., a iduće tri sezone utrka je vožena zadnje nedjelje u rujnu, nakon čega je prebačena u lipanj.

“Ako se odgodi, utrka se mora održati do prve polovice listopada, nakon toga je nemoguće održati utrku zbog vremenskih uvjeta. Ako morali odgoditi utrku, odgodit ćemo je samo zbog sigurnosti gledatelja, radnika, vozača, i svih koji su uključeni u cijeli događaj.”

“Otkazivanje utrke je opcija koja najmanje dolazi u obzir i bili bi tužni da moramo donijeti takvu odluku, no moramo biti spremni i na to,” zaključio je Dumontier.

Izvor: GP1.hr