Vijesti

ORYX Centar za sigurnu vožnju i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti RH organiziraju besplatni pilot projekt treninga EKO vožnje

ORYX Centar za sigurnu vožnju pokrenuo je u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti RH pilot projekt treninga EKO vožnje. Prijave su otvorene i traju do 20. kolovoza 2013., a svi treninzi besplatni su za sudionike. Ovim pilot projektom obuhvaćeno je ukupno 200 treninga, 100 treninga za osobna vozila i 100 treninga za teretna vozila i autobuse. Treninzi će se održati na poligonima ORYX Centra za sigurnu vožnju u periodu između 27. kolovoza i 22. studenog 2013, a ukupna vrijednost treninga je 466.000 kn + PDV.

Pravo na trening ostvaruju trgovačka društva i druge pravne osobe te obrtnici ukoliko:
– dostave ponudu za korištenje treninga EKO vožnje ORYX-a, sukladno objavljenom natječaju
– imaju sjedište na području Republike Hrvatske
– sklope ugovor s ORYX-om o sudjelovanju u projektu
– udovoljavaju i drugim uvjetima utvrđenim natječajem

“Pilot projektom pokušavamo zaokružiti izobrazbu vozača i u praksu provesti sve prednosti koje EKO vožnja donosi na četiri područja: smanjenu potrošnju goriva, smanjeno trošenje mehaničkih dijelova i potrošnog materijala (kočnice, spojku, mjenjač, gume, ulje itd.), manje troškove za premije osiguranja i prometne nesreće te smanjenje emisije stakleničkih plinova i buke.”, izjavila je Zvijezdana Samardžić, direktor ORYX Centra za sigurnu vožnju.

Program EKO vožnje radi se u malim grupama, a sam trening odvija se u realnim uvjetima na cesti s vozilom koje je opremljeno tehnikom za mjerenje svih potrebnih parametara prilikom vožnje. Uz polaznika, u vozilu se cijelo vrijeme nalazi i instruktor. Kao najvažniji rezultati treninga proizlaze značajne uštede u potrošnji goriva i smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu čime se direktno doprinosi očuvanju okoliša. Zbog ovakve koncepcije, visina ušteda proporcionalna je veličini voznog parka.