Vijesti

Otkrivene pogreške u kočenju

Novo istraživanje tvrtke Kwik Fit, britanske najveće mehaničarske i servisne kompanije otkrilo je da 20 milijuna britanaca krivo koči, a čak 5,9 milijuna je imalo nezgodu zbog krivog načina kočenja. Studija je pokazala da čak 59% vozača ne koristi kočnice sukladno naputku o kočenju na autoputevima. 1,7 milijuna vozača je priznalo sudjelovanje u nezgodi uzrokovanoj krivim kočenjem, dok je 3,4 milijuna sudjelovalo u nezgodama prouzrokovanim tuđim pogreškama u kočenju.

Ovo istraživanje pokazalo je da mnogi vozači koriste tehniku kočenja koja se više ne smatra odgovarajućom ili neku od tehnika koja se nikad nije smatrala dobrom. Na osnovu dobivenih rezultata, moguće je vozače podijeliti u 6 skupina:

a) – preko 11 milijuna vozača koristi stupnjeve brzine kako bi usporilo vozilo, koristeći kočnice što je moguće manje. Ovaj pristup je popularniji kod starijih vozača, obzirom da se nakad učio u autoškolama, no danas se smatra zastarjelim. To je zato što su kočnice daleko jeftinije za zamjenu od motora i dijelova mjenjača.

b) – više od 3 milijuna vozača drži nogu stalno iznad pedale kočnice

c) – 1 od 12 vozača (2,7 milijuna) opetovano pritišče i pušta kočnicu prilikom zaustavljanja, najviše kod mlađih od 24 godine

d) – 800.000 vozača prvo pritisne kočnicu naglo pa onda popušta kako se približava automobilu ispred sebe

e) – iznenađujuće, manje od polovine vozača, samo 41% (13,8 milijuna) koristi metodu koja im osigurava maksimalnu kontrolu nad automobilom: pritiskanje kočnice lagano i na vrijeme, povečavajući pritisak približavanjem prema vozilu ispred

Tags: