Peugeot / Testovi

Peugeot 208 Allure e-HDi

Predstavljen u Ženevi ove godine, Peugeot 208 je model kojim Peugeot pokušava vratiti staru slavu i tržišni dio kolača koji je imao u B segmentu s modelima 205 i 206, a izgubio modelom 207.

Slijedeći uobičajenu pojavu u autoindustriji povećavanja modela iz generacije u generaciju, u Peugeotu su očito pretjerali pa je novi 208 potpuni zaokret. Manji u svim dimenzijama od modela 207 i s prosječno 110 kg manjom masom te dizajnom koji je istovremeno moderan i tradicionalan, karakterističan za marku, Peugeot 208 predstavlja pravo osvježenje u tržišnom B segmentu, kategoriji gradskih automobila. Smanjene dimenzije i prostranija unutrašnjost pokazuje da se može, ako se potrudite i nije potrebno povećavati dimenzije u nedogled.

Trovratni model, kakav smo imali na testu, posebno asocira na stari 205 GTI i daje naglasak na sportskom, dok je peterovratni nešto elegantniji, manje agresivnog izgleda.

Unutrašnjost pokazuje da se radi o potpuno novom automobilu s rješenjima koja do sada nisu bila prisutna u Peugeot automobilima. Upravljač malih dimenzija s instrument pločom iznad, na daleko logičnijem i preglednijem mjestu nego što je to uobičajeno i dodirni zaslon multimedija uređaja postavljen kako bi dominirao središnjim dijelom nova su, ali dobra rješenja i čine ovaj automobil posebno zanimljivim. LED svjetla, sve više prisutna u auto industriji, u ovom automobilu korištena su i za krovnu rasvjetu, koja izgleda posebno atraktivno i podsjeća na vožnju u zrakoplovu. Ono čime nismo zadovoljni je izrada. Plastika na vratima i stražnjim bočnim stranicama i kod tihog slušanja glazbe vibrira i proizvodi neželjeni zvuk, a obloga prtljažnog prostora postavljena je prilično šlampavo pa postoje dijelovi gdje strši i neda se postavit na mjesto.

Isprobali smo najopremljeniji model s 1,6-litrenim turbo diesel motorom, poznatim iz mnogih modela PSA grupe. Ponuđen je u dvije izvedbe, maksimalne snage 68 kW (92 KS) i 85 kW (115) KS, s time da odabir ovisi o nivou serijske opreme pa je snažniji dostupan samo s najskupljim paketom opreme. S ovim modelom, Peugeot je uveo nove benzinske, trocilindrične motore pa je kad dodamo i poznate od prije, odabir u rasponu od 50 kW (68 KS) do 115 kW (156 KS) vrlo velik i svatko će naći ono što njemu odgovara.

Vozna svojstva isprobanog modela su na zavidnoj razini, a Start/Stop sustav je jedan od najboljih koje smo isprobali, u rangu s novim modelima Mercedesa. Radi potpuno neprimjetno i doprinosi smanjenju potrošnje goriva u gradu, gdje je često zaustavljanje uobičajena pojava.

Početna cijena Peugeota 208 na hrvatskom tržištu je 80.300 kn. 68 KS i osnovni paket opreme koji sadrži kompletan pasivni i aktivni sigurnosni sustav, ručni klima uređaj i još mnogo toga, uključujući tempomat, je izvrstan omjer uloženog i dobivenog. Testni model je skoro dvostruko skuplji, a između je puno opcija pa možete odabrati optimalno vašim željama i mogućnostima.