Peugeot / Testovi

Peugeot 208 GTi

Prije nešto manje od 30 godina, Peugeot je na tržište izbacio GTI verziju modela 205. Sportska inačica malog Peugeota odmah je postala predmet želja i ušla u legendu. Snaga i važnost tog modela u Peugeotovoj povijesti jasno je označena činjenicom da nasljednici 205-ice, sve do danas, nisu bili dostojni te oznake.

Danas, Peugeot vjeruje da je napravio dostojnog nasljednika i na najnoviji model u kategoriji, Peugeot 208, stavlja GTI oznaku, doduše s malim slovom “i” na kraju (GTi).

Radi li se o autorskim pravima ili Peugeot ostavlja ipak malo rezerve?

Predstavljen u Ženevi 2012. godine, Peugeot 208 je model kojim Peugeot pokušava vratiti staru slavu i tržišni dio kolača koji je imao u B segmentu s modelima 205 i 206, a izgubio modelom 207.

Slijedeći uobičajenu pojavu u autoindustriji povećavanja modela iz generacije u generaciju, u Peugeotu su očito pretjerali pa je novi 208 potpuni zaokret. Manji u svim dimenzijama od modela 207 i s prosječno 110 kg manjom masom te dizajnom koji je istovremeno moderan i tradicionalan, karakterističan za marku, Peugeot 208 predstavlja pravo osvježenje u tržišnom B segmentu, kategoriji gradskih automobila. Smanjene dimenzije i prostranija unutrašnjost pokazuje da se može, ako se potrudite i nije potrebno povećavati dimenzije u nedogled.

Baš zato, ovo je do svih do sada najbolji Peugeotov mali automobil za vračanje stare GTI slave. Tako očito razmišljaju u Peugeotu pa je ove godine i na hrvatsko tržište stigla GTi inačica.

Za razliku od legendarnog modela, novi GTi koristi turbo motor zapremine 1,6 l i maksimalne snage 200 KS. Izmijenjene vanjštine u odnosu na standardan 208, gdje prvenstveno mislimo na elemente unutar prednjih svjetala i masku koja asocira na ciljnu zastavu s trkačih staza, te oznaku GTi bočno, na gotovo identičnom mjestu na kojem je bila na modelu 205.

Unutrašnjost Peugeota 208 pokazuje da se radi o potpuno novom automobilu s rješenjima koja do sada nisu bila prisutna u Peugeot automobilima. Upravljač malih dimenzija s instrument pločom iznad, na daleko logičnijem i preglednijem mjestu nego što je to uobičajeno i dodirni zaslon multimedija uređaja postavljen kako bi dominirao središnjim dijelom nova su, ali dobra rješenja i čine ovaj automobil posebno zanimljivim. LED svjetla, sve više prisutna u auto industriji, u ovom automobilu korištena su i za krovnu rasvjetu, koja izgleda posebno atraktivno i podsjeća na vožnju u zrakoplovu. GTi se od slično opremljenih modela ovdje razlikuje u crvenom, umjesto plavog LED osvjetljenja, crvenom obrubu instrument ploče, posebnim GTi sjedalima i joše nekim sitnim dizajnerskim detaljima..

U vožnji nedostaje brutalnost koju očekujete od takve inačice. Novi GTi je uglađen automobi. Vozilo za svakodnevnu upotrebu. Njegov ovjes ne samo da nije pretvrd, već možemo reći za posebnu, sportsku inačicu, izrazito mekan, a razvijanje snage turbo motora je kontinuirano. Ovo nije automobil koji vas lijepi za sjedalo, iako mjerenjea vremena pokazuju da je sve u skladu s tvorničkim podacima (ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,8 s).

Dakle, Peugeot 208 GTi je brz automobil, samo što u vožnji nemate taj dojam i ne vuče vas na osvajanje brzinskih prosjeka. Možda je zato na kraju malo slovo “i”.

Peugeot 208 GTi nama, starijima, koji smo imali priliku voziti 205 GTI kada je bio nov, u vozačkom smislu pruža premalo. Novim generacijam nudi puno. Vrijeme će pokazati hoće li stvarno naslijediti legendu.