Peugeot / Testovi

Peugeot 3008 HYbrid4

Peugeot 3008 HYbrid4, prvi velikoserijski automobil s diesel-električnim hibridnim pogonom u svijetu, predstavljen je u proljeće ove godine, kao početak implementacije ovog posebnog pogona u nove modele PSA grupe. Cijeli sustav, razvijen je unutar grupe, čime ova francuska kompanija skreće dodatnu pozornost na sebe u vrijeme kada je ekologija najbitniji faktor u izradi, ali i reklamiranju automobila.

Radi se o pogonskom sklopu s dvolitrenim turbo-diesel motorom sprijeda i dva elektromotora straga, čime je dobiven jedinstveni pogon na sve kotače. Na taj način Peugeot 3008 postaje pravi “Crossover”, jer do pojave ovog modela, nije imao mogućnost pogona na sve kotače. Činjenica jest da se većina kupaca odlučuje na samo prednji pogon automobila koji svojim izgledom djeluju sposobni na prelazak i preko najzahtjevnijih terena i da je to sada trend, a ne potreba pa su prodajni rezultati Peugeota 3008 bili i više nego solidni. Sada, kada postoji pogon na sve kotače, i to još ovakav, poseban i ekološki izrazito prihvatljiv, ovaj automobil postaje zanimljiv još širem krugu kupaca.

Dvolitreni turbo diesel ima maksimalnu snagu 120 kW (163 KS), a ukupna snaga, kada dodamo elektro motore je 200 KS. Mjenjač je robotizirani s mogućnošću odabira izmedju automatskog i ručnog mijenjanja, dok su za pogon moguće razne opcije, od električnog, što je samo stražnji pogon, do kombiniranog, od automatskog do stalnog na sve kotače, od ekološkog do sportskog. Da, ovakav koncept pruža stvarno puno i u teoriji i u vožnji.

Vožnja gradom bez buke i potrošnje goriva je jedna, ali jednako pozitivna krajnost kao što je Sport mod, u kojem je stalan pogon na sve kotače, s maksimalno dostupnom snagom, druga.

Prilikom usporavanja, elektromotori postaju generatori električne energije pa je zaustavljanje ovog automobila posebno dojmljivo i u prvo vrijeme prerano puštate nogu s gasa, očekujući dulji zaustavni put. Puneći baterije na taj način povećava se autonomija vozila na struju, smanjuje zagađenje, ali i daje posebna kontrolu nad vozilom. Vožnja zavojitim cestama i nizbrdo pravi je gušt, jer, zahvaljujući spomenutim rješenjima, u svakom trenutku imate dovoljno snage i zakretnog momenta.

Ostalo je sve uobičajeno i tipično za svaki Peugeot 3008, koji je, usput rečeno imao Svjetsku prezentaciju u Dubrovniku, u svibnju 2009. Mi smo vam ga predstavili u rujnu iste godine i zaključili da se radi o automobilu koji cilja na sam vrh kategorije vozila kojoj pripada. U to doba je bio ograničen samo na prednji pogon i nije u potpunosti pružao sve što od ovakvih automobila očekujete, no HYbrid4 je već tada bio u najavi. Danas, kad je ponuda potpuna, ponovno možemo reći da se radi o zanimljivom vozilu za sve koji žele kombinaciju koju obično zovemo “Crossover”.