sport

Pirelli: Nemojte nas kriviti ako su utrke dosadne

Paul Hembery kaže kako neće imati smisla žaliti se na gume s manjom degradacijom tijekom trkaćeg vikenda Formule 1 jer je Pirelli napravio ono što se od njega tražilo.

Pirelli je promijenio svoj koncept guma kako bi smanjili degradaciju u 2017. godinu. Od njih je to zatraženo prema novom pravilniku kako bi vozači mogli više pritiskati te kako bi se bar malo prikrila dosadašnja filozofija štednje guma.

Šef talijanskog proizvođača guma za motorsport još je ranije upozorio kako bi Formula 1 ove godine mogla imati procesijske utrke jer će nova pravila ‘razvući’ grid.

Na obilježavanju Pirellijevih 110 godina u motorsportu, Hembery je rekao kako nije krivica Pirellija ako novi koncept guma ne pruži pravu predstavu.

“Ne možete svakoga zadovoljiti i možete ići samo u jednom od dva smjera. Mi smo napravili ono što se u početku od nas tražilo, a onda je došla odluka da se ide u drugom smjeru,” rekao je Hembery i nastavio.

“Mi samo pratimo ono što sport od nas zatraži. Mi samo pitamo što oni žele. Nema smisla žaliti se da smo napravili ono što se tražilo od nas da se napravi. Kao sport, mi se krećemo u drugom smjeru. Ako će raditi kako ljudi govore da hoće, onda bi smo trebali imati dobre utrke.”

Pirelli je u testiranju većih i širih guma za ovu sezonu koristio modificirane bolide iz 2015. godine. Međutim, vrlo brzo se pokazalo kako ti bolidi ne stvaraju potrebnu količinu aerodinamičkog potiska koji se očekuje u 2017. Ipak, proizvođač guma se uspio osloniti na podatke iz simulacija.

“Najveći izazov je da gume, ako nemate downforcea, neće raditi kako treba. Mi smo radili s razinom downforcea dobivenom iz simulacija. Istina je da modificirani bolidi nisu na neki način zadovoljili razinu performansi, ali zaista imamo simulacijske podatke. Međutim, to je pitanje. Koliko će bolidi biti blizu tih podataka? Možda će imati više i ići puno brže,” dodao je.

Hembery kaže kako je svjestan da novi koncept guma znači i manje zaustavljanja u boksu, ali u promjeni pravila vidi situaciju u kojoj su šanse za pretjecanje značajno veće.

“Vidjet ćemo manje stopova. To dolazi zbog manje degradacije. U pitstop idete zbog pada performansi ili zbog potrošnje. U ovom slučaju mi smanjujemo obje stavke. Vidjet ćemo puno više utrka s jednim zaustavljanjem. Ako budemo imali bolide s aerodinamičkim paketima koji će ih približiti, a gume se ne budu pregrijavale na površini staze, vozači će biti u mogućnosti pritiskati i stvoriti scenarij u kojem je pretjecanje poboljšano,” zaključio je Hembery.

Izvor: GP1.hr