sport

Pirelli: Više utrka s jednim stopom u boksu

Šef Pirellija, Paul Hembery, u razgovoru za Reuters rekao je da navijači Formule 1 mogu sljedeće sezone očekivati manje odlazaka u boks i manje promjena guma.

”Degradacija guma će biti mnogo manja nego što smo vidjeli proteklih godina. Razlike između određenih vrsta guma biti će isto tako mnogo manje. Očekujemo da će se strategija u utrkama promijeniti drastično u odnosu na prošle sezone, vidjet ćemo puno utrka gdje ćemo imati samo jedno zaustavljanje u boksu,” rekao je Hembery.

Iz Pirellija očekuju da će nove široke gume za 2017. imati oko 25% više gripa, mnogo više termalne stabilnosti i da će trajati puno duže. Prošle godine za 22 vozača prosjek je bio dva zaustavljanja u boksu po utrci, a na VN Kine čak i tri puta. Hembery je rekao da su testne gume za 2017. koje su testirali prošle sezone, bile toliko izdržljive da su mogle izdržati u trajanju od tri cijele utrke. Za razliku od prošlogodišnjih guma koje su već nakon nekoliko desetaka krugova drastično gubile performanse. Britanac misli da će i unatoč tome što su poboljšali izdržljivost guma biti kritizirani od strane navijača.

”Vjerojatno će opet biti drukčija priča, posjest će nas i reći nam kako smo uspjeli napraviti utrke tako dosadnima, bez pretjecanja i zaustavljanja u boksu. Spremni smo već na takav scenarij. Prošlih 6 godina radili smo ono što su od nas željeli. Ove godine izazov je nešto veći, ali mislimo da ćemo ispuniti očekivanja. Apsolutno sam siguran da ćemo i tijekom sezone vidjeti neke stvari koje trebamo promijeniti,” tvrdi Britanac.

Hembrey ističe i kako će veće gume dizati više vodenog spreja u kišnim uvjetima što će vozačima otežavati vožnju po kiši. Vidjeli smo taj problem prošle sezone na VN Brazila. Međutim, Pirelli je vrlo zadovoljan novim gumama i kažu da su veće i šire gume apsolutni dobitak za F1.

”Svaka slika koju smo objavili, ako ste čitali komentare navijača, svi su bili pozitivni. Nije bilo jednog negativnog komentara. Svi pričaju o tome kako nove gume izgledaju agresivnije i dramatičnije. Vizualno ovo je veliki korak naprijed za F1, samo nedostaje još buka motora koja je znatno smanjena dolaskom V6 motora,” dodao je Hembery.

Izvor: GP1.hr