sport

Ponovno ugrožena budućnost Silverstonea

Već nekoliko godina povijesno važna staza u Silverstoneu je u opasnosti od otpadanja iz F1 kalendara.U prošlom desetljeću, glavni razlog je bio jako loše stanje građevinskih objekata pored staze dok je danas upitna komercijalna isplativost. Direktor komercijalnih djelatnosti Sean Bratches natuknuo je kako postoje namjere da se VN Velike Britanije preseli na atraktivniju lokaciju. Kako je objasnio, “Da se budućnost utrke uspije očuvati”.

Sljedeće godine za Silverstone je posljednja utrka pod trenutnim ugovorom. Koja bi staza mogla doći kao zamjena, još nema nikakvih špekulacija. Prije su se spominjali Brands Hatch pa čak i Donington Park. Bratches kaže kako i stare staze moraju biti podložne dinamici zbog koje stalno dolazi do promjena u kalendaru.

“Silverstone je bila prva utrka Formule 1 ikad, premda se kroz povijest nisu održavale utrke samo tamo. U igri su bili i Brands Hatch pa i druge lokacije. Trudimo se očuvati događaje na starim mjestima, ali moramo razmišljati i na isplativost.”

Liberty media je javno društvo. Zalažemo se za interese publike i naše dioničare i zato ćemo napraviti ono što je u njihovom najboljem interesu,” objašnjava Bratches.

Poznato je kako je Liberty Media u svoju poslovnu strategiju uvela cilj da u što više gradova diljem svijeta uvede ulične utrke. Također su mislili i na Veliku Britaniju te i dalje postoji namjere da se ulična utrka vozi u centru Londona. Barem tako smatra šef Red Bulla Christian Horner. Prije nekoliko dana smo dobili potvrdu ulične utrke u Vijetnamu. Sve je izglednija situacija da će utrke na javnim prometnicama u potpunosti istisnuti zasebne staze jednoga dana. Ipak, Bratches nas uvjerava kako to nije moguće.

“Staze dijelimo na tri načina. U prvu skupinu stavljamo one utrke koje imamo još iz davnina. Spa, Monza, Silverstone…. Drugu skupinu čine ulične utrke gdje se koristi javni prostor. U nju spadaju Melbourne, Montreal i Mexico City. Treća i posljednja skupina su staze s ciljanom namjenom, izgrađene specijalno za utrkivanje. Shanghai, Austin, Texas i Bahrein. Ipak, pored svega se trudimo ostvariti našu viziju i organizirati veći broj uličnih utrka,” zaključuje Bratches.

Izvor: GP1.hr