sport

Postignut dogovor oko glasnijih motora

By Vedran Kristić

Jean Todt

FIA, sve momčadi Formule 1 i Bernie Ecclestone zajedno su se složili da motori moraju biti glasniji i da će početi s istraživanjem na koje se načine to može napraviti. Na sastanku koji se održao u nedjelju u Bahreinu, složili su se da je zvuk novih V6 motora izazvao veliko nezadovoljstvo među navijačima ali i vozačima. Također, mišljenja su da bi sam zvuk, odnosno nedostatak istog, mogao prouzročiti veliku štetu i pad popularnosti Formule 1, pa hitna reakcija mora biti poduzeta.

“Oko toga smo pričali sa svim proizvođačima uključenim u Formulu 1. Moramo vidjeti što se može napraviti kratkoročno ili dugoročno. To ćemo i učiniti i imat ćemo jednoglasan dogovor”, rekao je predsjednik FIA-e Jean Todt za Autosport.

FIA će sastaviti radnu grupu u kojoj će inženjeri momčadi i proizvođača motora raditi zajedno kako bi poboljšali zvuk V6 turbo motora. Todt nije siguran kada možemo očekivati promjene u zvuku, ali je rekao da bi se prvi testovi mogli odraditi nakon VN Španjolske.

“Teško mi je dati točan odgovor. Nakon Barcelone će biti dva dana testiranja, pa se nadajmo da ćemo tamo imati nešto za isprobati.”

Bivši vozač Martin Brundle je u intervjuu za Sky rekao Ecclestoneu da bi promjena zvuka sigurno zahtijevala potpuni redizajn motora. Ecclestone je na to odgovorio:

“Odakle dolazi buka? Sav zrak izlazi na kraju onoga što zovemo ispušnom cijevi. Možda oko toga mogu učiniti nešto da zvuči puno bolje.”

Izvor: GP1.hr