Vijesti

Povijest Volvo modela u automobilskom sportu na smotri Techno-Classica

Pet klasičnih trkaćih Volvo automobila i jedan suvremeni Volvo S60 Polestar predstavljat će povijest Volva u automobilskom sportu na smotri Techno-Classica u Essenu u Njemačkoj, poznatoj izložbi koja počinje 26 ožujka. Jedan od izloženih automobila bit će PV544 koji je iznenadio cijeli svijet neočekivanom pobjedom u Safari Rally utrci 1965. godine s vozačem  Joginderom Singhom zvanim “leteći Sikh” za upravljačem.

Techno-Classica je najveća svjetska smotra klasičnih automobila s 200.000 posjetitelja iz više od 40 zemalja. Ona odražava postignuća u globalnoj višemilijunskoj industriji koja je iznikla iz strasti prema povijesti automobilizma. Techno-Classica jasno pokazuje kako sve veći broj proizvođača automobila uviđa koju vrijednost ima povijest njihove kompanije u imidžu branda. Volvo Cars sudjeluje na ovoj smotri jedanaesti put, a ovogodišnja tema Volvo nastupa ima naziv “Volvos at Speed”. Šest automobila predstavljat će uspjehe Volvo branda u trkaćim sportovima od 1960-tih godina na ovamo.

Posjetitelji Volvo štanda moći će vidjeti:

  • Volvo PV544, pobjednički model Safari Rally utrke iz 1965. Model su vozila braća Joginder i Jaswant Singh koji su predstavljali zemlju domaćin utrke – Keniju.
  • Trkaću verziju Volvo 122S Amazon – točnu repliku automobila koji je osvojio klasičnu Acropolis Rally utrku u Grčkoj 1965. godine.
  • Volvo 240 Turbo Group A, originalni automobil iz razdoblja sredine 80-tih kada je Volvo uživao veliki uspjeh u utrkama osvojivši Europsko prvenstvo 1985. godine.
  • Volvo 850 Estate – model koji je osvojio europsku trkaću scenu 1994. godine kada je debitirao na prestižnom British Touring Car Championship prvenstvu (BTCC). To je bilo prvi put da je jedan tvornički tim uspio pretvoriti karavan u ozbiljni trkaći model..
  • Volvo S40 – pobjednički automobil s British Touring Car Championship prvenstva iz 1998. U rukama švedske trkaće zvijezde Rickarda Rydella, ovaj je model bio jedan od najtrofejnijih automobila u povijesti Volvo automobilizma.
  • Volvo S60 Polestar – suvremenu inkarnaciju Volvo trkaće tradicije i jedan od pobjedničkih modela sa Scandinavian Touring Car Championship prvenstva iz 2013. godine.