Vijesti

Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga

Prvi autonomni VolvoPrvi svjetski “Drive Me” pilot-projekt autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim cestama švedskog grada Gothenburga, uvelike napreduje. Prvi testni automobili već su na ulicama, a sofisticirana tehnologija automatizirane vožnje pokazuje se uspješnom.

“Testni automobili sada su sposobni samostalno održavati smjer, usklađivati brzinu i funkcionirati u skladu s prometom. To je veliki korak naprijed prema konačnom cilju u kojem će “Drive Me” automobili biti sposobni kompletnu testnu rutu provesti potpuno samostalno. Tehnologija, koja će se jednostavno zvati Autopilot, omogućava vozaču da funkciju vožnje u potpunosti prepusti samom automobilu.”,  pojašnjava Erik Coelingh, tehnički specijalist pri Volvo Car Group.

Ono što prijeat “Drive Me” čini jedinstvenim je činjenica da su u njega uključeni svi ključni igrači: zakonodavci, transportne službe, veliki grad, proizvođač automobila i naravno pravi kupci. Upravo će kupci voziti 100 automobila u svakodnevnim uvjetima na 50 kilometara odabranih cesta u Gothenburgu. U pitanju su tipične prometne situacije koje uključuju vožnju na autoputu i s čestim gužvama.

Prvi autonomni Volvo“To što je rodni grad Volva, Gothenburg, postao svjetska arena autonomnih automobila, pokazuje naše tehnološko vodstvo, ali i posvećenost Švedske u pionirskoj integraciji autonomnih automobila u svakodnevni promet.”, ističe Erik Coelingh.

Inovativni “Drive Me” projekt “samovozećih automobila za održivu mobilnost”, kojeg podržavaju i vladajuće strukture Švedske, djelo je suradnje Volva, švedske transportne administracije, zatim švedske transportne agencije, te Lindholmen Science parka i samog grada Gothenburga.

“Ovaj javni projekt dat će nam vrijedan uvid u socijalne prednosti autonomnih vozila kao prirodnog dijela prometnog okruženja. Pametna vozila su dio rješenja, ali potreban je i širi društveni pristup, kako bi se stvorila održiva mobilnost za budućnost. Vjerujemo da nam međufunkcionalna suradnja može dati potreban poticaj.”, zaključuje Coelingh.