sport

Red Bullu se najboljom čini opcija preuzimanja Hondinog projekta razvoja motora

U Red Bullu moraju odlučiti koje će pogonske jedinice pokretati njihove bolide nakon 2021. godine, budući da je Honda odlučila napustiti Formulu 1, a Helmut Marko ističe da im se najboljom čini opcija preuzimanja Hondinog projekta.

Zbog Hondinog odlaska iz Formule 1, momčadi Red Bull i AlphaTauri trenutno su bez dobavljača motora za 2022. Iz Mercedesa su već isključili mogućnost suradnje s Red Bullom, u Ferrariju također nisu skloni takvoj suradnji, a prema pravilima Formule 1, proizvođač koji bi morao dati svoje motore Red Bullu i sestrinskom AlphaTauriju je – Renault.

Bio bi to nametnuti oblik suradnje dviju strana koje se nisu razišle na lijep način krajem 2018. Međutim, postoji još jedna opcija, a to je preuzimanje Hondinog projekta i tehnologije pogonske jedinice od strane Red Bulla te nastavak rada na tom projektu u vlastitom aranžmanu. Helmut Marko kaže da bi to bila najbolja opcija, ali postavlja i jedan uvjet.

“Pitanje je vrlo kompleksno, kao što su kompleksni i ti motori. Mi bismo najradije, ako bi razgovori s Hondom prošli dobro, preuzeli prava na intelektualno vlasništvo i sve što je potrebno te se pripremili i radili motore sami u Milton Keynesu.”

“No, to je jedino moguće pod uvjetom da se razvoj motora zamrzne najkasnije do prve utrke u 2022. godini. Ne možemo si priuštiti dodatni razvoj, niti tehnički, a niti financijski. To bi bio preduvjet”, kaže Marko.

Honda će razviti novi motor za 2021. i moglo se već čuti kako su Japanci spremni pomoći Red Bullu u tranzicijskom periodu, a Marko objašnjava zašto ne bi želio suradnju s nekim drugim proizvođačem.

“Svi proizvođači motora imaju svoje timove, što znači da motore razvijaju prema vlastitim šasijama. Mi bismo došli do toga da moramo prilagođavati svoju šasiju i svoje ideje staviti na drugo mjesto, bili bismo suočeni s tehničkim rješenjima koja bismo morali prihvatiti.”

“Zato je opcija s Hondom naša najdraža. Bez obzira na to, ispitujemo sve mogućnosti. Prema pravilima FIA-e, svaki proizvođač motora se obvezao opskrbljivati druge timove. Ako je nešto takvo mogućnost za nas, onda se mora uklopiti u općenitu situaciju i učiniti nas kompetitivnima. Sretan dogovoreni brak nije problem za nas”, poručio je Helmut Marko.

Šef momčadi, Christian Horner, izjavio je na VN Eifela da u Red Bullu istražuju sve opcije te da bi bilo idealno kad bi odluka bila donesena do kraja ove godine.

Izvor: GP1.hr