Renault / Testovi

Renault Captur

Dizajn prodaje automobil. Točka.

Tehnološki napredak izrade materijala i ostalih elemenata od kojih se sastoji jedan automobil omogućuju dizajnerima više ili manje slobode i danas, u 2013. godini, kada ima više slobode nego ikada, možemo reći za neke marke da su naprednije, a neke konzervativnije. To pak ovisi o imidžu, odnosno tradiciji pojedinog brenda, jer ipak, na kraju, zadnju riječ nema umjetnik, crtač, već, recimo to tako, netko drugi.

Reanult je, u duhu iznesenoga, u zadnje vrijeme oslobođen. Njegovi dizajneri dišu punim plućima i stvaraju atraktivne proizvode. Neki će reči, stiglo je novo doba. I stvarno, kada pogledamo novi Clio, dobivamo potvrdu navedenoga. No, u tom svijetu dizajnerskog nadmetanja između marki, stvaraju se neki potpuno novi proizvodi (rekosmo da dizajneri baš i nisu više ograničeni tehnologijom izrade) pa dobivamo neke potpuno nove kategorije automobila. I sad, da nejdemo u filozofiju što je prije nastalo, kokoš ili jaje, Renault je ove godine na tržište izbacio jedan novi proizvod, automobil baziran na novom Cliu, ali u duhu nekih novih ideja.

Renault Captur je ono što danas u svijetu nazivaju urbanim crossoverom, što god to bilo.

Dakle, radi se i dalje o gradskom automobilu, ali automobilu koji izgledom podsjeća na SUV vozila.

Dug 4,12 m, širok 1,77 i visok, 1,57 m, Captur je upravo to što rekosmo, gradski, ali roubusniji, povišen automobil koji kao da izaziva vozača na odlazak izvan gradske u onu pravu džunglu. Zahvaljujući novom dizajnerskom pravcu, Captur slijedi linije novog Clia, ali se istovremeno dovoljno odmiče, kako bi bio svoj, jedinstven pa možemo zaključiti da se ovdje radi o dizjnerski uspješnom proizvodu.

Captur posebno dobro izgleda u višebojnoj kombinaciji, kakvu smo imali na testu, no izvrstan konfigurator na renaultovim web stranicama će vam omogućiti da pronađete sebi možda neku ljepšu varijantu.

U unutrašnjosti dominira 7-inčni dodirni zaslon multimedijalnog uređaja, a novost je tzv. pretinac za rukavice u obliku ladice koja se izvlači, umjeto uobičajenog poklopca.

Od, inače široke palete, Reanultovih motora, nude se 2 benzinska i jedan pogonjen plinskim uljem. Svi motori su s turbo prednabijanjem zraka. Slabiji benzinski i diesel imaju identičnu snagu od 66 kW (90 KS), dok jači benzinski ima 88 kW (120 KS). Postoji mogućnost odabira između ručnog i automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Testni automobil imao je jači benzinski motor s automatskim mjenjačem. Sa 120 KS Captur nije jurilica, no on to izgledom ni ne govori da bi trebao biti. Današnje, moderne automatske mjenjače, kakav je i u ovom automobilu, uvijek hvalimo i dajemo im prednost ispred ručnih, pogotovo kod gradskih automobila pa je odluka Renaulta da s ovim motorom nudi samo taj mjenjač, a da kod slabijih možete birati, opravdana odluka. Na taj način vam sugerira de je automatik bolji, ali ako baš nemate novaca, uzmite model s ručnim mjenjačem. Početna cijena s uključenim PDV-om i trošarinom je 102.400,00 kn.

U vožnji se Captur ponaša očekivano dobro. Činjenica da ne postoji opcija s pogonom na sve kotače, govori da je ovo gradski šminker. Trendovski automobil, a ne “crossover” u punom smislu i tu dolazimo opet na početak ove priče te ponavljamo: dizajn prodaje automobil.

Captur je dizajnerski vrhunski proizvod, a sve ostalo je na solidno visokom nivou.

Tags: /