Renault / Testovi

Renault Clio RS Akrapovič Edition

U lipnju 2012. Renault i Akrapovič udružili su se i napravili posebnu, limitiranu seriju: Renault Clio RS Akrapovič Edition. Slovenski proizvođač ispušnih sustava, pobjednik mnogih natjecanja, uključujući 24 Sata Le Mansa 2012. s Audi Motorsportom, proizvodi dvije vrste ispušnih sustava za model Clio RS pa je suradnja s Renault Slovenijom bila samo stvar dogovora i dovela do proizvodnje limitirane serije od 50 komada.

Baza je Renault Clio RS, posebna izvedba Clia s atmosferskim dvolitrenim benzinskim motorom maksimalne snage 200 KS. Radi se o stvarno jedinstvenom vozilu u kategoriji pa je ova prerada ispušnog sustava samo točka na i, s kojom se dodatno izdvajate i vizualno, i zvučno. Naime, Akrapovič Edition ima veliki Akrapovič logo na krovu vozila, i, normalno, oznake na poklopcu prtljažnika, pragovima, u unutrašnjosti, koje govore da se radi o specijalnoj izvedbi, dok je zvuk ispušnog sustava, ono što odmah primjetite u vožnji.

Duboki tonovi na nižim brojevima okretaja, u svakom trenutku vas izazivaju na pritiskanje papučice gasa, a posebna priča počinje iznad 5.500 o/min, kada ovaj automobil postaje pravi trkači stroj. Prošireni tragovi kotača, u odnosu na obični Clio, sportski ovjes i Brembo kočnice, omogućuju vam vikend odlazak na trkaču stazu, a iznenađujuća je udobnost u svakodnevnoj upotrebi. Najveći problem za dnevna korištenja predstavlja ulazak i izlazak iz Recaro školjkastih sjedala, no ona su potrebna za poptuno uživanje u brzoj vožnji.

Za ovu, posebnu ediciju, korišten je Akrapovič Slip-On Line sustav koji podiže maksimalnu snagu za 2 KS i zakretni moment za 4 Nm uz olakšanje od 4 kg. Radi se o stražnjim ispušnim loncima od nehrđajučeg čelika. Za one, kojima ni to nije dovoljno, u Akrapovičevoj ponudi postoji komplet sa središnjim loncem, koji smanjuje masu za 13 kg i podiže maksimalnu snagu za 8 KS, a zakretni moment za 13 Nm.

U praksi to znači bolji odaziv na gas na svakom broju okretaja, a poseban zvuk daje onaj gušt, zbog kojeg ste i nabavili Clio RS Akrapovič Edition.

Neposredno prije generacijske zamjene modela, često se pojavljuju posebne edicije, koje produljuju vijek modela na odlasku, no Akrapovič Edition je daleko više od toga. Limitirana serija od 50 komada nije samo atraktivan model, već zanimljiv kolekcionarski primjerak za prave zaljubljenike u Renault.

Iako je od nedavno na hrvatskom tržištu nova, četvrta generacija Clia, još ne postoji RS izvedba pa je RS Akrapovič Edition još uvijek aktualan model, ali za sretnih 50.