Renault / Testovi

Renault Clio TCe 0,9

Nakon što smo Vam u siječnju ove godine predstavili novi Clio s turbo diesel motorom, stiglo je vrijeme za test Clia s potpuno novim turbo benzinskim motorom zapremine 0,9 l.

Radi se o motoru koji je u potpunosti u duhu trendova koji vladaju zadnjih godina u autoindustriji, koja se u potpunosti okrenula smanjenju potrošnje goriva i zagađenja zraka. Prvenstbeno se radi o smanjenju obujma benzinskih motora i dodavanju turbo punjača. Gotovo isto se prije mnogo godina dogodilo s diesel motorima pa ne možemo reči da se radi o revolucionarnoj tehnologiji, ali da je učinkovita, jest.

Tako je Renault Clio četvrte generacije dobio spomenuti motor zapremine ispod jedne litre. Ovo je prvi trocilindrični turbo benzinski motor proizveden u Renaultu. Poptuno aluminijski motor s turbinom niske inercije i varijabilnim vremenom otvaranja ventila ima maksimalnu snagu od 90 KS pa je njegova oznaka Energy TCe 90. Uveden je kao zamjena za Tce 100 koji se ugrađiavo u prošlu generaciju Clia. U odnosu na stari, prema specifikacijama troši litru goriva manje, no ne zaboravimo ima i 10 KS manje.

U praksi se pokazalo da ovo nije motor s kojim ćete jurcati gradom već da mu je osnovna namjena štednja goriva. Renault Clio s ovim motorom je automobil s kojim nećete smetati na cesti i zadovoljit će apsolutno sve potrebe koje se postavljaju pred automobil ove klategorije, no ipak smo dojma da tih 90 KS zvuči bolje nego što se pokazuje.

Sve ostalo je kao i u svakom drugom Cliu.

Zaobljeni blatobrani poput američkih “muscle car” automobila u kombinaciji s oštrim linijama na prednjem dijelu vozila te skrivenom kvakom stražnjih vratiju, daju ovom automobilu dojam vozila koje pršti snagom, energijom. To je gradski automobil za osobe pune života, za one koji žive brzo, dinamično, stalno u pokretu.

Automobil za modernog čovjeka ima logičan raspored i ponudu opreme u unutrašnjosti. Veliki dodorni zaslon LG-jevog audio uređaja dominira središnjom konzolom i to je ono što postaje trend u autoindustriji. Post-PC era u kojoj tablet uređaji zamijenjjuju prijenosna računala odredila je dizajn unutrašnjosti automobila pa slična rješenja nalazimo u raznim vozilima, od Mercedesa do Peugeota pa sad evo i Renaulta.

Clio četvrte generacije je automobil koji je spreman zauzaeti vodeće mjesto u kategoriji kojo pripada i dostojan nasljednik svih prethodnih generacija, koje ničime ne sliče jedna na drugu. Prodajni rezultati govore da je moguće u potpunosti promijeniti model u odnosu na njegovog prethodnika, a mi se nećemo buniti. Ovako je puno zanimljivije i novi Clio je osvježenje kategorije koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Nakon što isprobasmo i turbo diesel i turbo benzinac s 90 KS možemo reći da brzina nije na prvom mjestu, već ugoda u svakodnevnoj vožnji gradom.

Kad ne test dođe Clio RS, vjerujemo da će se tu stvari prilično promijeniti, no sve u svoje vrijeme.

Tags: /