Renault / Testovi

Renault Grand Scenic

Ove godine na tržištu se pojavila redizajnirana treća generacija Renaultovog obiteljskog automobila, modela Scenic i Grand Scenic. Ovisno o potrebi za 5 ili 7 sjedala, nudi vam se odabir između veće ili manje izvedbe istog automobila pa ovaj veći ima, logično, dodatak Grand u imenu.

Upravo Grand Scenic imali smo na testu i prije nego otkrijemo svoje dojmove, prisjetimo se duge povijesti ovog automobila. Duge i uspješne, obzirom da su od 1996. do danas samo tri generacije. To nam govori o pogođenom dizajnu, koji je dovoljno dugo bio atraktivan, što je pak omogućilo Reanultu veću zaradu i kvalitetniju pripremu za budućnost, ali i veću obavezu. Naime, teško je unaprijediti uspješan model.

Obzirom da konkurencija ne spava, i sve je više proizvođača automobila s modelima iz istog tržišnog segmenta, vijek trajanja se iz generacije u generaciju krati pa je tako prva bila na tržištu od 1996. do 2003. godine, dok je druga do 2009. Tada dolazi treća, koja je, rekosmo, ove godine redizajnirana pa možemo očekivati daljnju stabilnost unutar uobičajenog ritma od 6 godina od generacije do generacije.

Promjene nisu drastične, što je uvijek kod redizajna i odnose se na rasvjetna tijela, prednju masku vozila i još neke elemente koj automobilu daju skuplji izgled. Od bitnih elemenata, sada Scenic i Grand Scenic, imaju LED dnevna svjetla, automatsko ukljućivanje dugih svjetala i sustav za prepoznavanje promjene prometnog traka.

Isprobali smo Grand Scenic s Bose Edition paketom opreme i 7 sjedala. Dok je Scenic dostupan samo s 5 sjedala, Grand Scenic vam nudi na odabir 5 ili 7, ali svakako više prostora.

Ovaj paket opreme, koji se prvenstveno bazira na Bose zvučnicima, je drugi po redu, od najskupljeg prema najjeftinijem i ima sjedala u kombinaciji koža-platno i pregršt opreme koja čini vožnju i boravak u automobilu ugodnijom te je primjerena ugledu poznatog američkog proizvođača zvučnika.

Testni model imao je novi turbo diesel motor u ponudi. S ciljem smanjenja potrošnje goriva i uklapanja u svjetske Eco trendove, Renault je proizveo 1,6-litreni turbo diesel, maksimalne snage 96 kW (130 KS). Relativno malen, ali snažan motor, prava je mjera za ovaj monovolumen i u kombinaciji s dobro podešenim ovjesom, omogućuje visoku prosječnu brzinu uz umjerenu potrošnju. Adekvatna zamjena za dvolitreni motor.

Ako se sjećate prijašnjih testova Renaultovih automobila, uvijek smo isticali novi Megane, koji je u svim elementima bio korak ispred ostalih modela ovog francuskog proizvođača. Nakon što smo isprobali novi Scenic, odnosno redizajnirani model treće generacije, možemo treći da Renault ima dva modela koja su u samom vrhu tržišnih segmenata kojima pripadaju. Dakle, Grand Scenic je automobil kojemu je teško naći manu, pogotovo u ovakvoj kombinaciji opreme i motora.

Ukoliko vam je potreban veći obiteljski automobil, poigrajte se s konfiguratorom na Renaultovim web stranicama i nakon toga zatražite probnu vožnju.