sport

Renault jako agresivan u razvoju motora

Renault je odabrao “jako agresivan” pristup razvoju pogonske jedinice za 2017. godinu, potvrdio je direktor Renault Sporta, Cyril Abiteboul.

Francuski proizvođač se 2015. mučio s performansama i pouzdanošću motora, ali su uspjeli napraviti značajan korak naprijed te su se vratili i kao potpuna konstruktorska momčad. S Red Bullom su uspjeli doći i do dvije pobjede, ali Abiteboul dodaje kako će novi motor biti radikalan odmak od ovogodišnjeg koncepta.

“Iskreno, imali smo dugačku diskusiju da li je to kocka. U vremenu kada imate promjene na ostalim dijelovima bolida, mogli smo uzeti konzervativniji pristup kako bi se fokusirali na šasiju. Međutim, nismo se odlučili za to. Idemo na jako agresivnu opciju. Ako želimo biti tamo gdje želimo u 2018. ili 2020., a to je sljedeća faza u kojoj se borimo s top momčadima, onda si ne možemo priuštiti nikakva odgađanja. Moramo riskirati,” rekao je Abiteboul za Motorsport.com

“Fokusirat ćemo se na pouzdanost s novim konceptom motora, to mogu potvrditi. To znači da neće biti velikog skoka u performansama, jednostavno iz razloga jer želimo osigurati koncept koji je pouzdan i koji će biti temelj za nadograđivanje performansi kroz sljedećih tri ili četiri godine,” dodao je Francuz.

Za iduću sezonu ukida se tokenski razvoj motora pa je Renault za novu pogonsku jedinicu iskoristiti i niz inovacija.

“Više volim biti konzervativan u očekivanjima za prve vožnje na početku sezonu. Ali definitivno je to motor koji nudi potencijal s kojim se može donijeti puno poboljšanja. Imamo dosta koncpetualnih ideja koje, koliko ja znam, nismo još vidjeli na stazi. Očito neću još ništa otkriti, ali smo super uzbuđeni zbog razine inovacija koju ova nova platforma nudi. To je izbor koji ne radimo za početak sezone već definitivno za duži period,” objasnio je Abiteboul.

Izvor: GP1.hr