Renault / Testovi

Renault Megane Coupe GT TCE 190

Treća generacija Renault Megane-a nedavno je osvježena sitnim dizajnerskim preinakama. Primijenjena su prednja svjetla, ispod kojih se sad nalaze LED dnevna, a promjene otvora na prednjem braniku dovele su i do redizajna svjetala za maglu. Sa stražnje strane je sve jednako kao i prije, dakle u modelima od 2008. na ovamo. Od promjena izvana, uočljivi su jedino aluminijski naplatci drukčijeg izgleda i to je sve.

To je ono što se odnosi na sve izvedbe, trovratnu, odnosno Coupe, peterovratnu i karavan, a govori o pogođenosti dizajna, odnosno njegove prihvaćenosti na tržištu. Staro pravilo govori: ne mijeanjaj ono što je dobro, a Meagne treće generacije smo do sada i mi uvijek hvalili i mišljenja smo da je to najbolji Reanultov proizvod.

Ovog puta smo isprobali Copue i to s vrha ponude, model GT TCE 190, maksimalne znage 140 kW (190 KS). To je najsnažniji tzv. “civilni” benzinski model, obzirom da postoji i Renault Sport izvedba snage 195 kW (265 KS ).

Megane Coupe opravdava svoj naziv i nije samo trovratna izvedenica Megana, čime cilja na sportski orijentirane individualce, odnosno bitno različite kupce od većine kupaca automobila tržišnog C segmenta. Pogođen dizajn koji dovoljno odvaja ovu izvedbu od petervoratne, koje jest po prodajnim rezultatima daleko najprodavanija. Ako odemo prema još manjim brojkama, i onima koji su od posebnih posebniji onda dolazimo do kupaca spomenutog Renault Sport modela, no za prilično manje novaca možete voziti atraktivnu i dovoljno brzu izvedbu GT, čime smo došli do našeg testnog modela.

Dvolitreni turbo motor ima 75 KS manje od najjače izvedbe, ali dovoljnih 190 KS. S ubrzanjem ispod 8 sekundi od 0 do 100 km/h i maksimalnom brzinom od 230 km/h zadovoljit će veliku većinu kupaca Megane Coupea.

Izvrstan ovjes, dovoljno snažan motor i solidne kočnice, interijer u kombinaciji koža/tkanina te komforni dodaci poput ulaska, izlaska te pokretanja vozila bez ključa čine GT izvedbu itekako privlačnom, a stakleni krov, koji je imao testni automobil je, srećom, na popisu dodatne opreme. Moda ugradnje staklenih krovova zahvatila je auto industriju pa hvalimo one koji taj element ne stavljaju u serijski paket opreme, jer u praksi više smeta nego koristi. Po zimi hladno, po ljeti vruće, a po suncu ionako morate navući sjenilo da ne blješti. Dakle, još jedna pohvala za Renault.

Meagen Copue u GT izvedbi pokazuje i dokazuje da je Megane treće generacije i dalje najbolji Renaultov proizvod, gledamo li mehaničke elemente ili izvedbu karoserije i unutrašnjosti. Na Meganu nema cvrčaka niti drugih pokazatelja koji bi mogli pobuditi sumnju na kvalitetu izrade, na kakve smo naišli kod drugih modela ovog proizvođača, a ova izvedba je dovoljno posebna da pobuđuje znatiželju kod onih koji cijene stil i sportska svojstva automobila, a opet traže praktičan automobil za svaki dan.