Renault / Testovi

Renault Megane Grandtour GT Line dCi 130 Energy

Treća generacija Renault Megane-a nedavno je osvježena sitnim dizajnerskim preinakama, rekli smo 2012. godine kod predstavljanja redizajniranog Renaultovog predstavnika u tržišnom C segmentu. Uobičajeno je da se nakon 3 do 4 godine automobil osvježi i onda nakon gotovo istog vremenskog perioda na tržište stigne nova generacija. No, renault mijenja pravila, i ponovno pomlađuje isti automobil.

Izvana gledano, izmjenjen je samo prednji dio vozila. Svjetla i maska, koja sada ima veći logo, u skladu su dizajnerskog smjera koji je određen konceptnim automobilom DeZir, a prvi je puta implementiran u novi Clio. Nakon toga su uslijedile i izmjene na postojećim modelima pa je, evo, sada na red došao Megane, iako smo očekivali novu generaciju automobila.

Iznutra nije promjenjeno apsolutno ništa, jedino je dodan R-Link multimedija sustav, viđen na nekim drugim Renaultovim automobilima. Radi se o uređaju koji sadrži navigaciju, reproducira audio i video zapise, a za potpunu iskoristivost zahtjeva tzv. pametni telefon s Android operativnim sustavom, te podatkovnu vezu.

Izmjene prije dvije godine su bile minimalne pa smo tada rekli  da govore o pogođenosti, a samim time i prihvaćenosti dizajna treće generacije Renaultovog predstavnika u jednom od najzahtjevnijih tržišnih segmenata u Europi. Drugi, također blagi redizajn (rekosmo, samo prednji dio vozila), a ne novi model, potvrđuju tu tezu.

Uz navedene promjene, proširena je ponuda motora s turbo benzinskim motorom snage 130 KS, no u testnom modelu je bio turbo diesel iste snage, uveden s prethodnim redizajnom.

Isprobali smo automobil koji ima izrazito dugačak naziv, Renault Megane Grandtour GT Line dCi 130 Energy, a u prijevodu je to Megane karavan sa spomenutim motorom i sportskim paketom opreme, koji će se svidjeti mlađima, odnosno onima kojima su poželjne niskoprofilne gume i gotovo školjkasta sjedala u kombinaciji koža/tkanina. Da, i karavan se nudi s ovakvim paketom opreme.

Obzirom da je iz navedenog jasno da je kod ovog testnog automobila riječ samo o izmjenjenom izgledu prednjeg dijela vozila, posjetimo se nekih stvari koje vrijede općenito za treću generaciju Meganea.

Predstavljen 2008. i dorađivan kroz, evo dva redizajna, Megane i dalje modernim izgledom i tehnologijom, koja ukljućuje Start/Stop sustav, motore smanjene zapremine te automatski mjenjač s dvostrukom spojkom bez problema konkurira izrazito velikoj konkurenciji.

Turbo diesel opcija kakvu smo imali na testu je čak 19.800 kn skuplja od usporedive benzinske i obzirom da novi turbo benzinac, prema dostupnim informacijama, ne troši puno, treba itekako razmisliti i izračunati isplativost u odnosu na prijeđene kilometre.

Da, novi benzinski motor je poremetio odnose, koji su do sada vrijedili, tako da sve vrijednosti isprobanog 1,6-litrenog turbo diesel-a, a to su niska potrošnja i tih rad, uz zavidna vozna svojstva koja omogućuje, lagano gube na atraktivnosti.

Inače, početna cijena za karavan je 115.143 kn. U ponudi su 3 benzinska motora snage od 115 do 220 KS i četiri diesel-a do 95 do 165 KS. Kada tome dodamo 4 paketa serijske opremljenosti, i dodatnu opremu, stvarno postoji Megane za svakoga.

Jedna zanimljivost na kraju. Najprodavanija karoserijska izvedba treće generacije Meganea u Hrvatskoj je karavan.