Renault / Testovi

Renault Scenic Xmod

Nekoć su bile popularne limuzune pa peterovratni, tzv. kompaktni automobili pa se pojavio trend monovolumena i od nedavno je najpopularniji oblik SUV, odnosno sve što barem malo liči na automobil sposoban za vožnju izvan asfalta. I kad više ne znamo kako nazvati takav automobil, onda izmislimo naziv crossover, koji označava prijelaz iz jedne u drugu kategoriju, odnosno fuziju svojstava i karoserijskih oblika raznih kategorija. Renault je ove godine na tržište izbacio upravo takav jedan automobil, Captur, a da je taj, barem prividno, terenski dio stvarno bitan pokazuje i izvedenicom monovolumena Scenic.

Renault Scenic Xmod je dakle “terenska” izvedba Scenica, odnosno, monovolumen dorađen u stilu SUV-a. namjerno smo ovo “terenska” stavili pod navodnike jer ne postoji opcija s pogonom na sve kotače pa bilo što ozbiljnije izvan afalta zaboravite. Ovdje se radi prvenstveno o dizjnerskim detaljima koji ovom automobilu daju robusniji, SUV izgled. Dakle, branici i pragovi, rubovi blatobrana i obloge vratiju izgledaju poput onih koji na terenskim automobilima služe za zaštitu od udaraca. I stvarno, Scenic Xmod izgleda više nego simpatično. SUV elementi su izvrsno implementirani u osnovni karoserijski oblik pa možemo reći da Xmod izgleda bolje od standardnog Scenica. Ne, ne nasjedamo na trendove, nego samo dajemo do znanja da je sve stilski dotjerano i izvrsno upotpunjuje osnovni dizajn automobila. Kao da je Scenicu upravo to nedostajalo.

Da nebi sve baš bilo samo na šminki, iako ne postoji opcija s pogonom na sve kotače, kao što rekosmo na početku, Xmode ima mogućnost regulacije elektronske kontrole proklizavanja pogonskih kotača u 3 nivoa:

–       standardan, za svakodnevnu vožnju asfaltiranim prometnicama

–       terenski, za kliske, snijegom ili blatom pokrivene putove

–       extreman, za slučajeve poput izvlačnja iz dubokog snijega

Kako bi sve bilo maksimalno iskorišteno, Xmod serijski dolazi s M+S gumama.

U unutrašnjosti ima sitnih promjena koje Xmode čine atraktivnijim od standardnog Scenica, poput integrirane središnje konzole. Daleko ljepše rješenje od razlomljenog središnjeg dijela kakav ima obični Scenic. To je samo potvrda da su promjene pomno osmišljene i dovoljno diskretne kako bi Xmod našao kupce koji razmišljaju o kompaktnom monovolumenu, a osnovni Scenic im izgleda nedovoljno dotjeran.

Da, Xmod je šminkerski Scenic s malo boljom kontrolom trakcije na neasfaltiranim putevima.

Na hrvatskom tržištu Scenic Xmod je dostupan od lipnja ove godine. U ponudi su dva benzinska i dva diesel motora. Svi dolaze s prednabijanjem zraka, a raspon snage je od 110 do 130 KS.

Isprobali smo opciju s turbo diesel-om, zapremine 1,5 l, snage 110 KS koji je jedan od dva moguća motora u nižoj, od dvije osnovne razine opreme i odmah moramo reći i za jedno i za drugo: sasvim dovoljno.

Motor, uparen s ručnim šesterobrzinskim mjenjačem, ima dovoljno snage za svakodnevnu upotrebu, a osnovna razina upreme ukljućuje puno, od automatskog klima uređaja do LED dnevnih svjetala. Na to je moguće dodati nekoliko dodataka poput navigacijskog uređaja i aluminijskih naplataka i imate atraktivan i komforan, trendovski automobil, iznimno prostorne unutrašnjosti. Ne zaboravimo, ovo je ipak Scenic, dakle, monovolumen.

Zahtjevniji će bogatstvo opreme naći u skupljem paketu, s kojim pak dolaze jači motori i mogućnost ugradnje automatskog mjenjača pa su to onda kombinacije za maksimalno uživanje u vožnji.

Na kraju, kad sve zbrojimo i oduzmemo Xmod je Scenic koji je zanimljiviji i atraktivniji od Scenica. Pravi trendovski obiteljski automobil.

Početna cijena je 136.110 kn.