sport

Renault: Troškovi motora moraju se kontrolirati

Predsjednik Renault Sport Racinga, Jerome Stoll, pozvao je sve momčadi da kontroliraju svoja sredstva za razvoj motora. Tvrdi da su troškovi razvoja motora hibridne generacije izvan granica normale.

Formula 1 je u 2017. odbacila sustav tokena koji je je ograničavao momčadi da razvijaju motor koliko i kada to požele u sezoni. Sada je taj sustav tokena ukinut, pa je razvoj motor dopušten tijekom sezone. Renaultov predsjednik kaže kako bi to mogla krucijalna stvar za neke momčadi u F1.

”Najveći problem koji imamo su troškovi tehnologije za hibridne motore.”

”Moramo se pobrinuti da sav taj silni novac koji uložimo dobro investiramo i vratimo nazad. Moramo pronaći načine kako uštedjeti i smanjiti troškove,” rekao je Stoll.

Očigledno je da su novi hibridni motori preskupi za razvijanje. Pa su se tako neke momčadi izjasnile da se u F1 vrate stari klasični motori, kao što su V10 motori. Međutim, Stoll se složio s FIA-inim stavom da F1 mora biti vodeća u razvoju novih tehnologija.

”Čak i u natjecanju kao što je F1 može se smanjiti zagađenje za određenih 30 ili 40 posto. To pokazuje da se može održati natjecanje bez da želiš zagaditi ovaj planet. Volimo ovo natjecanje i strastveni smo u ovom sportu, pa ćemo raditi u onom smjeru kako svi to žele,” dodao je predsjednik Renaulta.

Izvor: GP1.hr