Renault / Testovi

Renault Twingo Gordini

Na Auto salonu u Frankfurtu 2011 Renault je predstavio redizajniranu drugu generaciju Twinga. Izmijenjen prednji odbojnik, maska i rasvjetna tijela su najuočljiviji dio, dok je ostalo neznatno ili nije uopće promijenjeno. Drastična promjena je bila iz prve u drugu generaciju.

Podsjetimo se prvog i najpopularnijeg Twinga, koji idejno nije francuski. Poljski prototip, gradski monovolumen Beskid, nastao 1982. godine, zbog pomanjkanja financijskih sredstava nikad nije ušao u serijsku proizvodnju. Patentiran karoserijski oblik bio je zaštićen 10 godina i tada je, nakon isteka, 1992., zasićen standardnim dizajnerskim oblicima, na Paris Motor Show-u Renault predstavio Twingo. Ime mu je nastalo iz riječi “Twist”, “Swing” i “Tango” i mnogima je postao iznimno zanimljiv i poželjan gradski automobil. Totalno drukčiji od drugih, zadržao se, gotovo ne promijenjen, sve do 2007. kada se pojavio nasljednik, Twingo 2. Punih 15 godina gradskog monovolumena i onda drastična promjena. Od starog Twinga ostalo je samo ime. Koncept predstavljen 2006. doživio je promjene neposredno prije puštanja u proizvodnju, zahvaljujući prodajnim rezultatima konkurencije, prvenstveno trojca Peugeot 107, Citroen C1, Toyota Aygo i 2007. smo dobili automobil koji više ne odskače od karoserijskih oblika konkurencije, kao što je to bilo u slučaju njegovog prethodnika. Krajem uslijedio je blagi redizajn koji ne daje za naslutiti u kojem će smjeru nastaviti prozivodnja ovog malog automobila u godinama koje slijede.

Isprobali smo posebnu, Gordini izvedbu, odnosno Gordini GT TCE 100, punim nazivom modela. Zašto Gordini? Amédée Gordini, francuski proizvođač sportskih automobila, odnosno Formula s kojima se natjecao u prvenstvu Formula 1 u periodu 1950. do 1956. je radio i kao “tuner” Renault motora, da bi na kraju prodao svoju tvrtku Renault-u.

Nama najpoznatiji proizvod Renault-Gordini suradnje bio je Renault 8 Gordini, s kojim su i naši poznati Rally vozači osvajali brojne naslove, iako nam se, iz današnje perspektive, njegovih 100 KS može činiti smiješnim. No, riječ je o uspješnoj i bogatoj sportskoj povijesti marke Renault.

Što je dobio Twingo? Ne radi se ovdje o nikakvom tuningu, već je riječ o posebnom, bogatijem paketu opreme, koji doprinosi sportskijem izgledu malog Renaulta. Na žalost potpis Gordinija ovdje ne označava povečanje snage motora niti poboljšanje performansi. Za ovu seriju, odabran je standardni 1,2-litreni turbo benzinski motor maksimalne snage 74 kW (100 KS), što je itekako dovoljno za za jurcanje gradskim ulicama, iako je propisana maksimalan brzina na njima uglavnom 50 km/h.

Dakle, ovjdje je riječ prvenstveno o šminki i mogućnošću odabria modela koji asocira na slavnu Renaultovu povijest i suradnju s proslavljenim tunerom.

U vožnji je to samo Twingo s nešto jačim motorom jer, rekosmo nije bilo dorada niti ovjesa niti kočnica, a hod ručice mjenjača je predug za ozbiljnije utrkivanje. Ovo je izvedba koja će se svidjeti prvernstveno muškim mladim vozačima, a 74 kW je ono što smiju voziti i solidan start u svijet sportskih modela, bar po izgledu.