Vijesti

Renault Twingo slavi 20. rođendan

Renault Twingo, “Automobil koji nije postojao”*, ove godine slavi dvadeseti rođendan. Kad je predstavljen, Twingo je oduševio svijet odvažnim dizajnom, inovativnim konceptom i zaigranom pojavom pa je naposljetku prodan u više od dva milijuna primjeraka.

Renault je 1989. naložio direktoru projekta Yvesu Dubreilu da osmisli malen automobil koji će biti praktičan, štedljiv i udoban – ali neće konkurirati starijem bratu, Cliju. Twingov je koncept bio vođen načelom “pristupačnog dizajna”. Zadaća dizajnera bila je predložiti kompaktan automobil inovativnog, privlačnog dizajna po prihvatljivoj cijeni. Kako bi se to postiglo, jedino je rješenje bilo primijeniti potpuno drukčiji pristup s ciljem olakšavanja svakidašnjice, izbaciti sve suvišno i zamijeniti jedinstvenim inovacijama poput kliznoga stražnjeg sjedala.

Za razliku od raznolikih linija konkurentskih modela, Twingo je bio jedinstven po tome što je imao jednu inačicu, sa samo jednim 1,2-litrenim motorom od 55 KS i jednim paketom opreme koji je sadržavao električne podizače prozora i zelene komande. Twingo je pri predstavljanju ponuđen u četiri boje: plavoj, crvenoj, žutoj i zelenoj. Na popisu dodatne opreme bile su samo dvije stvari: sklopivi platneni krov i klima uređaj.

Twingo je imao jednovolumensku građu koja je omogućavala bolju raspodjelu prostora između motornog prostora i putničke kabine. Kotači, samo jedne veličine, pomaknuti su u same kutove karoserije. To je omogućilo da se prostor odlično prilagodi. Kad je predstavljen, Twingo je u klasi malih gradskih automobila nadmašio sve konkurente ponudom prostora za u području glave, ramena i koljena, zahvaljujući inovativnom kliznom stražnjem sjedalu. Sva su se četiri sjedala mogla preklopiti do kraja i nastao bi praktičan krevet za dvoje. Bila je to jedinstvena ponuda u klasi koja je naglasila Twingov pametan dizajn i prilagodljivost.

* prema Cristopheu MIDLERU, ravnatelju za istraživanja u CNRS-u – Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja – i autoru knjige “Automobil koji nije postojao”, objavljene 1994. godine.

Tags: /