Vijesti

Rezultati akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2013.”

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalne besplatne, edukativne, sigurnosno-preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2013”. Akcija je od 25. do 30. studenog 2013. provedena na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i stanica za tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija je provedena u svih 168 stanica za tehnički pregled vozila, sa isključivo preventivno-sigurnosnim karakterom te je bila dragovoljna i besplatna za vozače. Temeljena je na poticanju vozača na sudjelovanje u prometu s tehnički ispravnim vozilima odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Kao i svake godine, naglasak je u akciji na pružanju savjetodavne pomoći vozačima glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. I ove godine je za prvih 10.000 vozača koji su sudjelovali u akciji osiguran poklon u vidu trolitarskog pakiranja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođenog uporabi u zimskim uvjetima.

Ukupno je akciji pristupilo 11.583 vozila, ili 12 posto manje nego 2012., no organizatori smatraju kako je odaziv primjeren edukativno-preventivnoj akciji te ujedno pruža reprezentativne statističke podatke koje je moguće grupirati i upozoriti vozače na opasnosti.

U sklopu M1 kategorije vozila, odnosno kod osobnih vozila, dominantne grupe pogrešaka ili tehničke neispravnosti bile su one uređaja za kočenje – na 1.889 vozila, uređaja za osvjetljavanje – na 1.684 vozila, ovjesa i kotača – na 931 vozilu, motora – na 657 vozila, uređaja za upravljanje – na 663 vozila i ispušnog sustava (EKO test) – na 486 vozila. Sve ove dominantne kategorije pogrešaka zabrinjavaju jer je riječ o sklopovima koji su ključni za sigurnost vozila, odnosno vozača, putnika, ali i ostalih sudionika u prometu koji bi mogli biti kolateralne žrtva manjkavog održavanja automobila.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su akciji pristupala i vozila proizvedena 2013., njih ukupno 25, dok je najstarije vozilo bilo proizvedeno 1968. godine, dok je najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću u akciji bio starosti 11-12 godina, tj. godina proizvodnje je 2001. i 2002. Kod većine vozila koja su sudjelovala u akciji a starija su od pet godina, utvrđeno je više različitih grešaka. Prosječna starost voznog parka naše zemlje za kategoriju osobnih automobila iznosi oko 11 godina. Također, u Hrvatskoj raste uvoz upravo automobila tih godišta, te su rezultati ove akcije jasan signal vlasnicima da nije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima.