sport

Ricciardo: Ne smeta mi ako će bolidi 2021. biti sporiji tri sekunde po krugu

Predviđa se da će stupanjem novih pravila na snagu 2021. godine bolidi Formule 1 biti sporiji za otprilike tri sekunde po krugu. Prema mišljenju Daniela Ricciarda, nema razloga za brigu ako će to značiti ujednačenije utrkivanje.

Vozač Renaulta dao je podršku promjeni tehničkih pravila Formule 1. Bolidi će od 2021. drukčije generirati potisnu silu, a uz još neke promjene, to bi trebalo dovesti do lakšeg praćenja bolida ispred, a samim time i do većeg broja pretjecanja.

Na prezentaciji novih pravilnika, Ross Brawn je potvrdio da bi bolidi trebali biti sporiji oko tri sekunde po krugu, nešto slično vremenima koja su postavljali bolidi iz 2016. godine.

“Nije me briga za to, ne smeta mi. Jedna od mojih najzabavnijih godina u F1 bila je 2014., a bolidi su tada bili osam sekundi sporiji nego sada. Važno je da utrkivanje bude neizvjesno i žestoko.”

“Radije bih imao dobro utrkivanje nego rekorde krugova. Inače, mogli bismo svi samo voziti na štopericu do kraja naših karijera. U redu mi je ako će bolidi biti tri sekunde sporiji”, izjavio je Ricciardo.

Ono što muči Australca i što bi možda moglo negativno utjecati na direktne borbe na stazi je širina tih bolida.

“Bolidi izgledaju sexy, široko i izvanredno. Izgledaju bolje nego oni iz 2016., ali zabrinut sam zbog te širine. Staze nisu proširene, a bolidi jesu i zato imamo manje pretjecanja. Ne samo za pretjecanje, u Formuli 1 se traži i najmanja količina čistog zraka kad pratite drugi bolid.”

“Sa širim bolidima teže je uhvatiti taj čisti zrak. Maknete li bolidu downforce i prostor na stazi, postaje teže pratiti bolid ispred. To nije bila najbolja stvar u prošlosti i nadam se da ćemo naučiti nešto za budućnost”, poručio je Australac.

Izvor: GP1.hr