Vijesti

SEAT Ibiza – priča o uspjehu koja se proteže kroz tri desetljeća

U zadnje tri dekade, SEAT Ibiza postala je najprodavaniji model u dugogodišnjoj povijesti španjolske marke, kao i vodeće vozilo u svom segmentu u Španjolskoj već gotovo 15 godina. Četiri različite generacije SEAT Ibize oduvijek je krasio sportski, mladenački duh i dugo su bile omiljene zbog svojih izvrsnih performansi i ekstremne štedljivosti.

Sajam automobila u Parizu 1984. godine bio je izabran kao kulisa za predstavljanje modela SEAT Ibiza svijetu. Bila je to nezaboravna prilika jer se radilo o proizvodu koji je u potpunosti razvijen u samostalnoj tvrtci SEAT. Taj trenutak izazvao je njegovu eksplozivnu popularnost koja traje sve do danas, uz ukupnu prodaju od gotovo 5 milijuna vozila.

Povijest modela SEAT Ibiza ide ruku pod ruku s natjecanjem na utrkama. Legendarni model španjolske marke sudjelovao je na utrkama, posebice reli utrkama, gotovo od svog prvog pojavljivanja. U stvari, SEAT je osvojio tri naslova svjetskog prvaka u reliju s modelom Ibiza Kit Car u kategoriji 2.0 l, podvig koji nitko nije mogao predvidjeti 1985. godine kada je osnovan SEAT Sport kao SEAT-ov odjel za motosport. Ibiza je bila odabrano vozilo mnogih mladih vozača utrka zahvaljujući različitim promotivnim događanjima koji su organizirani tijekom njezine duge povijesti te je ostavila trajni dojam na španjolska prvenstva.

Tags: / /