Škoda / Testovi

Škoda Rapid

Iako je Škoda naziv modela Rapid uvela od 1935. do danas u nekoliko navrata, novi Rapid, kao uostalom niti jedan prije, nije povezan s ostalima. Slavni Rapid iz tridesetih godina prošlog stoljeća imao je i kabriolet izvedbu pa se u Škodi stalno vraćaju na to ime, nebi li nekako vratili staru slavu i imidž marke ili se samo kod odabira naziva za novi model radi o pomanjkanju ideje pa kopaju po prošlosti. Kako bilo da bilo, novi Rapid predstavljen je svijetu u travnju 2012. godine, na Autosalonu u Pekingu, a krajem godine započela je prodaja u Europi.

Radi se o maloj limuzini, pozicioniranoj između Fabije i Octavije. Otvaranjem kineskog tržišta, koje voli limuzinske oblike, gotovo svi proizvođači krenuli su s proizvodnjom limuzina u svim veličinama, a u zadnje vrijeme gužva na tržištu nastaje baš u ovim dimenzijama između B i C segmenta.

Prednost Rapida u odnosu na trenutnu konkurenciju su skrivena peta vrata. Naime, poput Octavie i Superba, Rapid izgleda poput klasične limuzine, ali nema standardan poklopac prtljažnika, već peta vrata, što olakšava unos večih predmeta. Duljinom od 4.483 mm, Rapid izlazi iz okvira kompaktnih peterovratnih modela pa je konkurentan i u tom tržišnom segmentu. To je samo 8 cm manje od dosadašnje Octavije.

Prostrana kabina i dizajnerski korak iznad dosadašnjih Škodinih modela čini ovaj automobil zanimljivim raznim kategorijama kupaca, od obitelji do poslovnih subjekata, poput taxi službi.

Škoda s novim Rapidom nudi sve iz tehnologije VW grupe, od motora do tzv. “infotainment” sustava koji vožnju čine ugodnom pa ne konkurira samo ostalima, već i modelima iz istog koncerna.

Isprobali smo Rapid s 1,2-litrenim benzinskim turbo motorom maksimalne snage 63 kW (86 KS) i odmah ostali ugodno iznenađeni mogućnostima motora. Znali smo da se radi o motoru koji se pokazao izvrsnim u raznim modelima VW grupe, no obzirom na vozna svojstva predpostavili smo da se radi o inačici od 77 kW (105 KS) na kakvu smo do sada nailazili. Oko šest tisuća kuna jeftinija, slabija izvedba, pokazala se sasvim dovoljnom i niti u jednom trenutku nismo imali potrebu za više snage pod poklopcem motora. Kad početnoj uštedi dodate i manja davanja prilikom registracije, to je izvedba koja se nameće kao najzanimljivija. U ponudi su još slabiji, atmosferski benzinski, veči i jači turbo te turbo-diesel snage 77 kW (105 KS). Pogled na cjenik nam govori da je ovo definitivno “best-buy” izvedba i daleko je bolje uložiti u opremu koja će vam pružiti ugodu putovanja nego u skuplji motor.

Početni od tri serijska paketa opreme ima dovoljno aktivnih i pasivnih sigurnosnih elemenata, a od komfora vas tu očekuju klima uređaj, radio/CD, prednji prozori na struju i sl. Treći, najskuplji, ima i automatski klima uređaj, aluminijske naplatke 16″ i da sad ne nabrajamo sve, postoji izvrstan konfigurator na hrvatskim Škodinim stranicama pa isprobajte.

Novi Rapid ima dovoljno aduta da postane najprodavaniji Škodin model jer će sigurno uzeti dio bivših kupaca Octavije, a mnogim konkurentskim markama se nameće kao snažan rival u borbi na globalnom tržištu koje je otkrilo ovu novu kategoriju automobila.

Tags: /