sport

Što znamo nakon prvog testa?

Nekako smo preživjeli zimu i konačno dočekali taj prvi predsezonski test. Predstavljanja više-manje nisu razočarala momčadskim livrejama, ali svi smo čekali akciju bolida koji bi ove sezone trebali izgledati puno agresivnije na stazi. Smilovalo nam se i vodstvo Formule 1 pa su malo oslobodili snimke s testiranja. Fotke i videoklipovi su se slijevali na društvene mreže, a moramo priznati kako bolidi zaista i izgledaju agresivno na stazi.

No, pustimo sada izgled, livreje, aerodinamiku… Ono što nas sve zanima je možemo li sada već razaznati neke stvari koje nas zanimaju. Odgovor nam je vrlo dobro poznat – ne. Ne možemo znati puno toga jer ipak su ispred nas još četiri dana testova, a i ona stara formulaška kaže da se tek sve zna nakon tri utrke sezone. Međutim, ipak možemo procijeniti situacije u trenutnim formama pojedine momčadi.

Najjači i napobitni zaključak prvog predsezonskog testa je svima jasna stvar – Mercedes i u novoj postavi izgleda jako, jako dobro.

Srebrne strijele dominirale su stazom i pritom postavile dva najbrža vremena. Uz to su kompletirale više kilometraže od bilo koje druge momčadi. Pravila su se promjenila, ali najbolja momčad izgleda da nije. Barem što se tiče pouzdanosti.

Ipak, Mercedes ne smije i ne može tek tako pustiti gas jer Ferrari izgleda puše za leđima. Naravno, teško je znati koje su prave performanse momčadi imale. Postavke motora, količine goriva i mapiranja se drže strogo u tajnosti, a tablica vremena je u svemu tome praktiči nepouzdan parametar. Tako gledajući, Ferrarijeva brzina može se uzeti kao optimizam, ali isto tako i ne mora značiti previše. Podsjetimo, Ferrari je u Barceloni bio najbrži i prije 12 mjeseci.

Mercedes tako izgleda tek ‘nabildava’ svog W08. Lewis Hamilton je i sam izjavio kako Mercedes još nije odradio vožnje na manjim količinama goriva. Ipak, nije sve prošlo glatko za Mercedes ni po pitanju pouzdanosti.

Problem s elektronikom natjerao je Hamiltona da jutro posljednjeg dana prvog testa provede u garaži, a Sky Sports je prenio vijest da je Mercedes svoj motor 2017. mapirao u konzervativni mode kako bi osigurali potpunu pouzdanost.

Nije poznato da li je Mercedes imao kvarova na dinamometru u tvornici, ali izvori iz momčadi potvrđuju su kvarovi čak i poželjan događaj. Stvar je u tome da se testira motor kako bi se eventualni trenutni kvarovi otkrili pa se time ne bi u budućnosti događali. Mercedes će nadograđeni motor donijeti na prvu utrku sezonu, a već sada su Bottasova i Hamiltonova vremena dosta dobra. To znači kako njemačka momčad vjerojatno priprema još više snage za Australiju.

Osim Mercedesovog “skrivanja” brzine i Ferrarijevog pokazivanja mišića, postavlja se i pitanje Red Bulla. Pomalo samozatajno Red Bull odrađuje krugove i kao da se šulja iza leđa Talijanima i Nijemcima.

RB13 nije imao previše dodataka na sebi, tek poneki aerodinamički uređaj na sebi pa se cijeli paddock pita što spremaju u Milton Keynesu.

Sam Adrian Newey rekao je kako nije cilje odmah sada donijeti riješenja, već poduzimaju korake kako bi razumjeli protok zraka i tek onda to iskoristili kao temelje za dalje. Međutim, većina javnosti smatra kako Red Bull ima nešto u rukavu i još uvijek za sebe čuva neka poboljšanja za drugi test. Red Bull sada konačno iza sebe ima i dosta dobar Renault pa bi eventualno koje genijalno rješenje Adriana Neweyja možda moglo zakuhati stvari na vrhu.

A sad ono što nas sve, ajmo otvoreno reći, živcira. McLaren i Honda nikako na zelenu granu. Njihov drugi brak se ni u trećoj godini ne popravlja. Nagodbeni razvod je odbačen, a na medenom mjesecu još uvijek nisu bili.

Prvi test nije pokazao ništa za McLaren. Uz to, pogađala ih je i nepouzdanost pa tako nisu mogli niti naslagati kilometre prijeko potrebne za razvoj motora. Međutim, detaljno o budućnosti ove suradnje ćemo u nadolazećem komentaru.

A gdje nam je Williams. Isto tako ne pokazuje puno. Massa rutinski odrađuje posao, a mladi Lance Stroll je uspio odvoziti impresivan broj krugova. Upravo tu je pokazao da ova sezona neće baš biti laka, barem ne za početnike.

Stroll je odvezao 110 krugova u svom prvom pravom testu Formule 1 , ali je isto tako svoj bolid i razbio dva puta u dva dana. Drugi je bio pogotovo ozbiljan jer je njegova momčad morala propustiti ostatak trećeg dana, a u potpunosti propustiti finalni dan.

Prvak europske Formule 3 je zasigurno talent i pokazao je brzinu, ali nova (teža) sezona Formule 1 je krivulju učenja i fizičke pripreme učinila nešto strmijom nego proteklih godina.

Na kraju dolazimo do onog čime su nas hranili preko zime. Tri, četiri, pet sekundi brži krugovi. Znali smo da će Formula 1 2017. biti brza, a tu imamo i dokaze u vidu vremena. Najbrže vrijeme ovogodišnjeg testa tri sekunde je brže od testa prošle gdine. Mercedes i Ferrari su već odvezli najbrže vrijeme na Circuit de Catalunya još od vremena dvostrukih difuzora Brawn GP-a 2009. A to je tek početak jer na drugom testu će se zvijeri još više osloboditi u pripremama za VN Australije.

Povećanje brzine u zavojima gotovo savršeno se poklapa s Pirellijevim gumama koje omogućuju vozačima stalnu platformu na kojoj mogu cijelo vrijeme pritiskati.

“Najtvrđe gume na kojima sam vozio.” Tako je Hamilton opisao nove Pirellijeve gume. Vozači su za sada zadovoljni, ali hoće li biti navijači ako prevladaju utrke s jednim zaustavljanjem?

Krajnji zaključak je da nismo saznali puno sa prvog predsezonskog testa. Saznali smo tek koliko se tko popravio u odnosu na prošlu godinu. Mercedes je ostao isti, a možda je postao brži. U Ferrariju miriše na optimizam, ali Red Bull možda ima džokera. Renault je vidno bolji nego prošle godine, Haas za sada niže krugove tamo gdje pripada – sredina poretka. Toro Rosso ima zanimljiva rješenja Jamesa Keya pa bi se i oni s novim Renaultovim motorom mogli ugurati dublje u sredinu. U McLaren više nitko skoro i ne gleda. Nade svake godine porastu, a negdje oko ožujka/travnja umru. Sauber standardan, a ne može previše niti učiniti s prošlogodišnjim motorom.

Stoga, uzmimo ovo kao osnovu za drugi test. Tko će se na temelju prvog testa poboljšati ili pogoršati, ostaje tek za vidjeti. Nadajmo se da ćemo nakon 10. ožujka biti puno pametniji.

Drugi predsezonski test vozi se u Barceloni, a na rasporedu je od utorka 7. ožujka do petka 10. ožujka.

Rezultati prvog predsezonskog testa:
1. dan
2. dan
3. dan
4. dan

Izvor: GP1.hr