sport

Sutil o ograničenjima mase

By Andrija Domitrović

Adrian Sutil, Sauber media

Sauberov vozač Adrian Sutil obrušio se na pravila koja diktiraju masu vozača i bolida, otkrivši da tijekom utrka u bolidu nema ni bocu vode.

Masa je postala veliki problem uvođenjem novih pravila, s obzirom da su motori postali mnogo teži, a momčadi se muče sa spuštanjem kombinirane mase suhog bolida i vozača na minimum od 691 kg, iako je spomenuti minimum za 49 kg veći u odnosu na 2013. Sutilova veća tjelesna visina i, shodno tome, veća masa dodatno pojačavaju problem za Sauber. Sutil je objasnio svoju situaciju te situaciju svih visokih vozača:

“Moramo izgubiti toliko mase. Ionako ne možemo puno skinuti pa ne možemo ni trenirati jer moramo izgubiti male mišiće. Situacija je teška i mislim da nije poštena. Mali vozači mogu jesti što žele, ali mi smo prirodno teži i samo tako gubimo barem pola sekunde po krugu. Ne zato što su oni manji bolji vozači, samo su lakši. To ne bi trebalo tako biti u Formuli 1. Jedna stvar je nedostatak pića u bolidu. Za Bahrein to znači sat i pol u bolidu bez pića. U Maleziji sam imao malo čaja, ali ništa više. To je opasno. Vozimo više od 300 km/h po pravcu, tako da više nije tako lagano. Ne možete garantirati da su svi vozači fizički na 100%.”

Nijemac tvrdi da su takva pravila nepoštena te da su lakši vozači uložili veto na planove da se ograničenja mase promijene.

“Najlakšim vozačima je to problem, oni to blokiraju. Mislim da nije pošteno. Ne bih volio pobijediti protiv 20 kg težeg vozača. Ako ste ovdje zbog sporta, ako želite pobijediti i biti najbolji vozač, onda to ne može biti slučaj. Ovo nije pošteno. Ovo nije sport.”

Izvor: GP1.hr