Vijesti

Svjetska premijera novog modela PEUGEOT 308

Na izložbenom prostoru 65. Salona automobila u Frankfurtu, PEUGEOT otkriva nove adute koji ističu njegove ambicije i pomak prema višim tržišnim razredima. Marka će predstaviti novi model PEUGEOT 308 i obnovljene 3008 i 5008, modele BlueHDi, hibridne dizelsko-električne modele HYbrid4, demonstrator 208 HYbrid FE i konceptni automobil 2008 HYbrid Air.

Novi PEUGEOT 308 na tržištu predstavlja središte ponude, u strateškom segmentu C (više od trećine europskog tržišta) na kojem je udjel kompaktnih automobila 43 %. Kako bi ostvarili velike ambicije Marke, dizajneri i inženjeri oblikovali su intuitivan, suvremen i odvažan kompaktni automobil čista i otmjena dizajna, pri čemu se zahtijevala vrlo visoka kvaliteta. Zbog nove platforme EMP2 (Efficient Modular Platform 2), PEUGEOT 308 najlakši je u svojem segmentu – masa mu je smanjena za 140 kg – i najkompaktniji model u segmentu (dug je 4,25 m). Smanjeni prevjesi osiguravaju odlično dinamično ponašanje na cesti i obilje prostora u unutrašnjosti.

Otmjena i tehnološki napredna unutrašnjost novog modela PEUGEOT 308, s visokokvalitetnim tkaninama i materijalima, izdvaja se vozačevim mjestom nazvanim PEUGEOT i-Cockpit, nadahnutim konceptnim automobilom SR1. Kao kombinacija kompaktno upravljača za veću okretnost, povišene instrumentne ploče za idealnu čitljivost informacija, visoke središnje konzole i 9,7” ekrana za intuitivnu vožnju, PEUGEOT i-Cockpit je napravio snažan odmak od konkurencije.

Njegovih pet benzinskih i dizelskih (HDi) motora nude malu potrošnju goriva od samog početka prodaje, a optimalna aerodinamička svojstva (Cx: 0,28, Scx: 0,63) omogućuju emisije CO2 od 93 g/km (1,6-litreni HDi 92). U proljeće 2014., zahvaljujući novim tehnologijama, među kojima će biti inovativni trocilindarski benzinski turbomotor (1,2-litreni e-THP), inačice BlueHDi – koje će nuditi rekordno male emisije CO2 u segmentu od samo 82 g/km – i nova generacija 6-stupanjskih automatskih mjenjača, PEUGEOT 308 dobit će široku paletu štedljivih motora odličnih performansa. Novo iskustvo vožnje čeka: PEUGEOT 308 izraz je cjelokupnog stručnog znanja marke PEUGEOT.

Novi ovjes smanjene mase i posljednja generacija ESP-a koja iskorištava mogućnosti kočnica u kombinaciji s prednostima platforme (smanjena masa, manji prevjesi, spušteno težište, električni servoupravljač) daju novom 308 uzorno upravljanje, koje spaja okretnost, udobnost i prianjanje najvišeg stupnja. Dodatnu bezbrižnost vozaču ulijevaju mnogobrojni visokotehnološki pomoćni sustavi: nadzor mrtvog kuta, aktivni regulator brzine, sustav upozoravanja na opasnost od sudara i sustav automatskog kočenja u hitnim situacijama. Prvi put u tom segmentu, u modele s višim razinama opremljenosti standardno se ugrađuju LED prednja svjetla (full LED).

Novi PEUGEOT 308 proizvodit će se što je najbliže moguće svojim kupcima: za početak prodaje na europskim tržištima najprije će se proizvoditi u Sochauxu, a poslije u Kini. Na prostoru posvećenom novom 308 bit će izložen i 308 R Concept, ultra sportski konceptni automobil koji temeljito mijenja stilsku čistoću i identitet serijskog modela. Spušten, širokog traga kotača i naglašenih bokova, stabilno postavljen na izbočene 19-inčne naplatke, 308 R Concept nimalo ne skriva svoju sportsku prirodu i agresivan temperament. Ispod dvobojne karbonske karoserije krije se motor modela RCZ R, 1,6-litreni četverocilindarski benzinski motor iz kojeg su inženjeri PEUGEOT Sporta izvukli 270 KS, što je specifična snaga od gotovo 167 KS/l, rekord u tom razredu. Kako bi se iskoristio sav njegov potencijal, 308 R Concept ima prednji pogon preko diferencijala Torsen i veće dimenzije kočnica radi boljih voznih svojstava.