Vijesti

Svjež zrak s Volvo štanda na Sajmu automobila u Pekingu

Za milijune kupaca u Kini odabir novog automobila ne ovisi samo o brendu, modelu, vrsti motora, kvaliteti interijera ili veličini prtljažnog prostora, nego i o kvaliteti zraka unutar automobila. Zagađenost kineskih gradova rapidno je porasla. U isto vrijeme, zbog ogromnih prometnih gužvi puno se vremena provodi u automobilu. Sve to dovodi u pitanje zdravlje putnika u automobilu, a posebno su osjetljiva djeca i starije osobe.

Zbog svega navedenog, Volvu je kvaliteta zraka postala prioritet. Dva desetljeća istraživanja i tehnološkog razvoja doveli su Volvo u vodeću poziciju na području kvalitete zraka unutar automobila. Prema nezavisnoj analizi kineskog udruženja potrošača iz 2012. godine, Volvo S60 pobijedio je sva 43 automobila u natjecateljskoj kategoriji te time postao najčišći automobil na kineskom tržištu.

Kako bi potencijalnim kupcima ponudio priliku da osobno iskuse čistoću zraka u svojim automobilima, Volvo je u suradnji sa švedskom kompanijom Blueair, specijaliziranom za tehnologiju pročišćavanja zraka, ponudio mogućnost uživanja u čistom zraku na svom štandu na Sajmu automobila u Pekingu.

Volvov štand na pekinškom salonu automobila opremljen je s četiri Blueair 503 jedinice koje pročišćavaju zrak od neželjenih mirisa i nevidljivih zagađivača (kao što su prašina i dim), te time posjetiteljima salona dočaravaju ugođaj vožnje u Volvo automobilu.

“Naša posvećenost sigurnosti nadilazi sigurnosne pojaseve i zračne jastuke. Za Volvo, sigurnost podrazumijeva i to da svaki provedeni trenutak u automobilu bude maksimalno siguran. To uključuje i disanje, a naši kupci mogu biti sigurni da je njihovo zdravlje maksimalno zaštićeno prilikom vožnje našeg automobila.”, istaknuo je Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj.

Prometno, industrijsko i zagađenje domaćinstava u gusto naseljenim urbanim zonama šteti kvaliteti zraka te dovodi do nastanka velikih zdravstvenih problema. Vozači i suputnici posebice su izloženi zagađenom zraku zbog blizine drugih automobila kao najvećih zagađivača, odnosno zbog činjenice da taj maksimalno zagađen zrak ulazi direktno u automobil kroz ventilacijske otvore.

Uz to, pelud i prašina rastući su problem u mnogim društvima, a broj ljudi koji pate od alergija u stalnom je porastu. Danas gotovo polovica populacije zapadnih zemalja pati od neke vrste alergije. Na kraju i uzrok nezdravog zraka u automobilu može biti unutar samog automobila. Pri tome se misli na materijale unutar automobila koji emitiraju štetne mirise, a koji mogu dovesti do iritacije respiratornog trakta.

“U Volvu smo razvili ideju koju zovemo “čisti odjeljak”, a koja uključuje naše nastojanje da osiguramo maksimalno čist zrak unutar automobila tako što pratimo kvalitetu ulazećeg zraka te smanjujemo emisiju materijala korištenih u izradi interijera.”, ističe Peter Mertens.

Zrak koji ulazi u automobil kontrolira i čisti IAQS sustav (Interior Air Quality System), koji se sastoji od senzora i softvera koji kontroliraju proces pročišćavanja preko višestrukog filtera. Ovaj filter čestica i peludi kombiniran s filterom s aktivnim ugljenom, smanjuje koncentraciju ulaznih čestica (prašine, peludi, dizelske čađe) i raznih supstanci (dušikovog dioksida, ugljikovodika i ozona). Sustav je sposoban prepoznati i područja s većim zagađenjem kao što su tuneli, te po potrebi zatvoriti dovod zraka.

Drugi dio koncepta “čistog odjeljka” je eliminacija štetnih emisija koje dolaze od samih materijala korištenih unutar automobila. Zbog toga se Volvo prilikom izrade interijera već duže vrijeme fokusirao na ekološki prihvatljive materijale.

Volvo ne samo da želi zaštititi svoje vozače, nego i preuzima odgovornost za šire društvo i okruženje. Volvov katalitički konverter s elektronskom Lamba sondom, izumljen 1976. godine, i danas je još uvijek najvažnija tehnologija u borbi sa smanjenjem štetnih emisija. Moderna rješenja, koja je proizveo Volvo, smajuju više od 95 posto emisija ugljičnog monoksida, ugljikovodika i dušikova dioksida.