sport

Todt: Veća sigurnost u Formuli 1 najveća je ostavština Senne i Ratzenbergera

Jean Todt

Predsjednik FIA-e Jean Todt kaže da je najveća ostavština Ayrtona Senne i Rolanda Ratzenbergera težnja većoj sigurnosti koja je viđena u Formuli 1 nakon njihovih udesa. Smrt Ratzenbergera tijekom kvalifikacija za VN San Marina 1994. bila je prva nakon 12 godina, a nakon Senninog fatalnog sudara dan poslije u utrci, do danas nije postojala nesreća vozača s najgorim scenarijem. Todt tvrdi da je nakon tog vikenda u Imoli napredak u sigurnosti sada jasno vidljiv.

“Smrt ova dva velika sportaša je poslužila kao poziv za buđenje svima nama i možda je najveća ostavština Ayrtona i Rolanda to da je nakon tog tragičnog vikenda 1994. težnja za sigurnosti u motorsportu, u svim njegovim formama, dobila veći poticaj nego ikad prije. Zaista, velika serija poboljšanja u zadnja dva desetljeća su među najvažnijima u ovom sportu.”

Francuz je istaknuo strože crash testove, unaprijeđene barijere i nove standarde prilikom izrade zaštitnih kaciga. Ističe da su sudari nakon smrti Senne i Ratzenbergera istaknuli opasnosti ali također kaže da su učinjeni brojni koraci kako bi se zaštitili vozači.

“Naporan posao se isplatio. Formula 1 nije pretrpjela smrt vozača od 1994. Bolidi i staze su sada sigurniji nego ikada prije. Čak i u strašnim nesrećama kao što su one Michaela Schumachera na Silverstoneu 1999., Roberta Kubice u Montrealu 2007., Felipea Masse u Budimpešti 2009. i Marka Webbera u Valenciji 2010., i druge, tehnologije Formule 1 su osigurale da tako strašne nesreće vozači mogu preživjeti. Možemo razgovarati i smijati se s brojnim vozačima, na stazi i cesti, čiji životi su spašeni zahvaljujući poboljšanjima u sigurnosti koja nam je donio gubitak Ayrtona i Rolanda te im zbog toga obojici dugujemo veliko hvala.”

Izvor: GP1.hr