Testovi / Toyota

Toyota Auris GT style+

Toyota Auris jedan je od onih modela koji su toliko na tržištu da uskoro možemo očekivati zamjenu, odnosno novu generaciju. Kako bi zadržali takav model zanimljivim, svi proizvođači u tom periodu nude razne, povoljne pakete opreme. Tako je od nedavno na hrvatskom tržištu Auris dostupan s posebnim GT style paketom opreme.

Podsjetimo, Auris, odnodno još uvijek Corolla Hatchback na australskom i novozelandskom tržištu, u prodaji je od 2007. godine i uobičajen vijek od 6 godina na tržištu bliži se kraju. GT style paket opreme nudi neke elemente po povoljnoj cijeni pa je to, kao što rekosmo jedan od načina zadržavanja na tržištu u vrijeme dok u tvornici teku završne pripreme za izbacivanje novog modela.

Dostupan u izvedbi s troja ili petora vrata, ali samo u kombinaciji s benzinskim motorima od 1,3 i 1,6 l, GT style daje naglasak na stilskim detaljima poput sive maske i aluminijskih naplataka u istoj boji dok GT style+ nudi i dodatne zračne jastuke, što pak govori da osnovni Auris nije najsigurnija izvedba. Od ostalih dijelova opreme treba napomenuti kako GT style ima ručni, a GT style+ automatski klima uređaj. Oba modela imaju, između ostalog posebne sportske presvlake na sjedalima i tu dolazimo do prvog problema. Naime, sjedala su tvrda i ne baš najbolje profilirana, s time da se u sjedećem djelu vozačkoga nalaze metalne šipke koje ga čine tvrđim od suvozačkog i izrazito neudobnim. To je osnovna zamjerka ovome modelu.

sprobali smo jači od dva ponuđena motora s čak 97 kW (132 KS) kojeg krasi mala potrošnja, ali i osjećaj da je napisana snaga veća od dostupne. Za pretjecanja je potrebno broj okretaja motora držati iznad 5.000 o/min jer se ispod toga ne događa ništa značajnoga pa se zapitate jeli potrebno uzeti baš taj jači model. Rekosmo potrošnja nije velika i prosjek testa je bio 8 l na 100 km. Ako se ne trudite stalno pretjecati pa zahvaljujući kvalitetno postavljenoj i podešenoj ručici mjenjača pravovremeno mijenjate brzine te držite broj okretaja konstantno oko 2.000 o/min onda će vam i prosjek potrošnje biti još manji, što je za atmosferski motor s podacima kakvi su na papiru itekako povoljno.

Ovjes je dobro podešen, a kožom obložen upravljač dobro profiliran i prave debljine pa je najlošiji dio, opet ponavljamo vozačko sjedalo. Šteta, obzirom da ostalo nije uopće loše i Auris se po svemu nalazi u sredini kategorije kojoj pripada.

Cijena testnog modela s troja vrata i, rekosmo jačim motorom te GT style+ paketom opreme i metalik bojom je 18.180 eura, što je kad sve zbrojimo i oduzmemo povoljno, ali prije kupnje zatražite probnu vožnju i vidite jeli vam odgovaraju ta tvrda sjedala. Nadzor stabilnosti vozila VSC+TRC se dodatno plaća 300 eura i dostupan je samo u izvedbi s pet vratiju. Početna cijena Aurisa s GT style opremom je 14.860 eura.