Testovi / Toyota

Toyota Avensis Wagon

Toyota Avensis za 2012. godinu nije nova generacija već redizajn treće generacije, koja je na tržištu od 2008. Uobičajena je dorada, odnosno zamjena modela svakih 3, odnosno 6 godina pa je redizajn nakon četiri godine u granicama tolerancije, ali i govori o uspješnosti Toyotine limuzine.

Prema provjerenom receptu „ne mijenjaj ono što je dobro”, Avensis je trajao pune četiri godine, a ni redizajn nije velik. Promjena se odnosi na prednja i stražnja svjetla te odbojnike. Sada Avensis izgleda izvana elegantnije, a u unutrašnjosti, bez bitnih promjena, treba spomenuti multimedija sustav s dodirnim ekranom kojeg u Toyoti nazivaju Touch & GO i sastavni je dio gotovo svih novih modela a je logičan dio opreme redizajniranog Avensisa.

Od promjena vrijednih pažnje je dorađen dvolitreni turbo diesel maksimalne snage 91 kW (124 KS) sa smanjenom emisijom CO2 sa 139 na 119 g/km.
Isprobali smo nešto jači motor zapremine 2,2 l u karavanskoj inačici pa ne možemo govoriti o mogućnostima spomenutog motora, kojemu je osnovni cilj mala potrošnja goriva. Motor koji smo isprobali je već dulje na tržištu i predstavlja baš zlatnu sredinu. S maksimalnih 110 kW (150 KS) dovoljno snažno ubrzava relativno veliki automobil, no nije ipak za jurnjavu pa smo iz ove perspektive malo skeptični prema tom novom, slabijem. Kako bilo da bilo, automobil koji smo isprobali je prava mjera za duga putovanja s obitelji.

Rekosmo, radi se o karavanu koji i jest zanimljiv tzv. privatnim kupcima dok se sedan verzija uobičajeno koristi kao poslovna limuzina. Interesantan je podatak udjela od 6% u flotnoj prodaji u Europi, čime je Avensis jedan od najznačajnijih i najprodavanijih modela u kategoriji. U hrvatskoj je nakon promjene porezne politike nemoguće govoriti o kategoriji „poslovna limuzina” pa se nadamo da su zakonske mjere, koje su od nedavno na snazi, a koje su uništile prodaju automobila, samo privremene.

Ukoliko se odlučite za Avensis karavan, o kojem je konkretno riječ, uživat ćete u prostranosti i voznim svojstvima, ali vam dizajn unutrašnjosti govori da je ipak ovo generacija iz 2008. pa nema tu nekih ultramodernih ili futurističkih dizajnerskih rješenja. S druge strane, sve je tamo gdje treba biti i materijali su ugodni za vidjet i na opip pa ništa ne izgleda jeftino.

Kada svemu dodamo petogodišnje jamstvo s neograničenim brojem kilometara, onda Avensis ne postaje interesantan samo obiteljima, već i taksistima, odnosno svima koji trebaju srednje veliku limuzinu, jer su često na putu pa tu opet moramo negodovati zakonodavcima i apelirati na nužne promjene koje će stimulirati, a ne destimulirati kupnju poslovnih automobila. Naime, prodaja automobila u Hrvatskoj je na najnižim vrijednostima i iz dana u dan bilježi negativne rekorde što pak dodatno generira gospodarsku krizu, jer se ovdje ne radi samo o prodavateljima automobila već širem krugu povezanih djelatnosti, koje ostaju bez posla.

No, nevezano sa situacijom u Hrvatskoj, Avensis je interesantna poslovna i obiteljska limuzina, dakle, automobil koji će se svidjeti širem krugu kupaca. To nije automobil za kojim ćete se okrenuti radi atraktivne vanjštine, ali je automobil s kojim ćete bezbrižno moći prevaliti kilometre i kilometre.

Početna cijena je 23.180 eura dok testni model, karavan, s bogatijim paketom opreme i rekosmo turbo diesel motorom iz sredine ponude, košta 35.280 eura.