Testovi / Toyota

Toyota Aygo Spice+

Postoji pravilo “ako je dobro, ne mijenjaj” i po tom pravilu se u Toyoti odnose prema modelu Aygo. Punih sedam godina je ovaj automobil na tržištu i tko zna koliko će još, jer su prodajni rezultati očito dobri pa nema razloga za promjenu. Dobro, nekih sitnih dorada je bilo. Naime 2009. je bio blagi redizajn, a ove, 2012. ponovno jedan i to još blaži. Uobičajena je praksa od jednog redizajna pa slijedi nov model, ali Aygo je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Radi se o malom, dakle, gradskom automobilu iz tzv. tržišnog A segmenta. Obzirom na suradnju s PSA grupom, naići čete na isti model, pod nazivom Citroen C1 i Peugeot 107 s dizajnerskim preinakama u stilu marke koja ga prodaje. Svi izlaze iz iste, češke tvornice. S duljinom manjom od 3,5 m, Aygo je idealan za pronalaženje parkirnog mjesta u gradovima, a iznenađujuće prostrana unutrašnjost i mogućnost odabira između verzije s troja ili petora vrata čini ga zanimljivim širem krugu kupaca.

Trocilindrični benzinski motor, maksimalne snage 50 kW (67 KS), jedina je opcija na hrvatskom tržištu od dvije moguće i jedino što možete odabrati je ručni ili automatski mjenjač. 1,4-litreni turbo diesel, koji postoji na određenim tržištima nije interesantan jer poskupljuje proizvod, a obzirom da benzinac, nakon redizajna 2009. troši, prema našem mjerenju, prosječno 5,5 l na 100 km, gubi mu se svaka potreba.

Ono što nas uvijek iznenadi kod ovog automobila su neuobičajeno dugi prijenosni odnosi ručnog mjenjača i činjenica da s drugom brzinom možete doseći 100 km/h anulira potrebu za čestom izmjenom brzina. Ručica mjenjača je precizna pa ne bi bio problem ni češće ju koristiti, no nema potrebe. Obzirom da je ovo automobil za grad i da je doplata za automatsko mijenjanje samo 900 eura, razmislite i o toj opciji.

U vožnji je ovaj mali automobil dovoljno udoban i za dulje relacije od gradskih, zahvaljujući dobro podešenom ovjesu i mogućnostima motora, no zvučna izolacije nije za pohvalu. Ipak se tu radi o jeftinijem vozilu koje zahvaljujući simpatičnom izgledu i funkcionalnosti odolijeva i dalje konkurenciji.

Od standardnih paketa opreme postoje tri, a od nedavno je na hrvatskom tržištu posebna Spice edicija u dvije izvedbe, kao Spice i Spice+. Baš ovaj zadnji, Spice+, bio je i naš testni model. Narančasta metalik boja izdvaja Spice modele od ostalih izvedenica i u istoj boji su pojedini dijelovi unutrašnjosti, a razlika između Spice i Spice+ je u tome što bogatiji paket ima bočne zračne jastuke, ISOFIX sustav pričvršćenja dječje sjedalice na stražnjim sjedalima, djeljiv stražnji naslon u omjeru 50/50, Bluetooth spajanje telefona, USB, LED dnevna svijetla i još neke elemente pa je, obzirom na sigurnosne elemente ovo daleko bolja opcija, uz koju dobivate i elemente komfora. Tako opremljeni Aygo košta 10.360 eura. Ukoliko vam narančasta boja nije lijepa postoji standardni Aygo, jednakog izgleda, s jednakim elementima opreme, ali u drugim bojama. kad izjednačite opremu, cijena je ista pa je ovo opcija onima kojima su ostale boje iz palete nezanimljive i ova ima se jako sviđa.

Ukoliko se odlučite ovih dana za kupnju Toyote Aygo, na poklon dobivate uređaj za navigaciju Mio Spirit 481 s kartama Europe, Hrvatske, BiH i Crne Gore, no pazite gdje ga ostavljate, obzirom da Aygo nema niti jedan pretinac s poklopcem pa je sve što ostavite u automobilu, osim stvari u prtljažniku, vidljivo prolaznicima.