Testovi / Toyota

Toyota Prius

Kada govorimo o automobilima i zaštiti okoliša, onda ne možemo ne spomenuti automobil koji je obilježio proteklih 15 godina, Toyotu Prius. Sinonim za automobil na hibridni pogon, najprodavaniji je hibridni automobil u svijetu, s ukupno prodanih gotovo 3 milijuna primjeraka, ali i općenito najprodavaniji automobil u Kaliforniji 2012.

Aktualni Prius je treća generacija i od sada više neće biti usamljen, jedinstven model. Naime, osim redizajna koji je vidljiv na rasvjetnim tjelima i još nekim sitnim preinakama, došlo je vrijeme za jednu potpuno novu liniju na bazi Priusa, a s ciljem predstavljanja deset novih hibrida do 2015. Tako je od nedavno i na hrvatskom tržištu Prius+, a novitet je Prius Pug-In Hybrid.

Isprobali smo bazni model nove familije, dakle, Toyotu Prius. Za one rijetke, koji ne znaju baš ništa o Priusu, spomenimo neke tehničke detalje. Priusov hibridni pogon sastoji se od benzinskog, atmosferskog motora zapremine 1,8 l i elektro motora, ukupne snage 136 KS, mjenjač je CVT, odnosno automatski sa stalno promijenjivim prijenosom, a emisija CO2 je samo 89 g/km.

Treća generacija, predstavljena 2009. godine, donjela je bitnu promjenu u pogonskom sklopu. Povečana je zapremina i snaga atmosferskog motora. Povečanjem zapremine, dobiven je veči zakretni moment na nižim brojevima okretaja pa je aktualni Prius osjetno tiši i vozljiviji automobil. Naime, sada je motor većinom u području nižeg broja okretaja, a za međuubrzanja osjetite da u svakom trenutku ima dovoljno snage. Ako ste ikada vozili skuter, onda vam je jasan princip rada ove vrste automatskog mjenjača pa je motor s većim zakretnim momentom, onaj kojeg nije potrebno stalni tjerati u visoke brojeve okretaja, radi ubrzanja vozila, što čini vožnju ugodnijom, a buku motora svodi na minimum.

Nekoliko je režima rada hibridnog pogona, od pogona samo na električni pogon, do sportskog, u kojemu je znatno brži odziv na gas, a u pogonu su oba motora. Prosječna potrošnja na testu iznosila je 6 l na 100 km, a u gradu je moguće smanjiti potrošnju ispod 4,5 l na 100 km. Da, automobil s hibridnim pogonom troši manje u gradskoj vožnji od onog na klasični pogon, dok je kod vožnje autoputom obrnuto.

Svojim dimenzijama, Prius konkurira manjim limuzinama, od kojih je štedljiviji, rekosmo, pogotovu u gradu. To je razlog zašto ga prihvaćaju sve više i više taxi službe, jer kad štedljivosti u gradu dodamo i mogućnost vožnje sam on struju, onda znamo da su ovo modeli koji mogu doći do gradskih zona, do kojih drugi automobili ne mogu. Naravno, radi se samo o gradovima u kojima je strogi centar rezerviran samo za promet ekoloških vozila.

Interijer primjerenog dizajna automobilu koji promiče nove tehnologije, s dovoljnom dozom luksuza, ovisno o opremi i visokog, uz zavidna vozna svojstva, čine vožnju i dulji boravak u automobilu ugodnom pa je sad samo na vama, koliko prihvaćate kalifornijski trend posjedovanja ekološke limuzine. Najpoznatiji holywoodski glumci imaju i po nekoliko Priusa u svojoj garaži.

Tags: /